Június 25, 2019, 14:23:57 pm CEST

Szerző Téma: Foci vb 2018 tippek, fogadások, vodka  (Megtekintve 28055 alkalommal)

Nem elérhető Knapp

  • Régi motoros
  • *****
  • Hozzászólások: 7125
Re:Foci vb 2018 tippek, fogadások, vodka
« Dátum: Július 14, 2018, 15:13:28 pm CEST »
Nem a mai meccsre reflektálnék, hanem Infantino újabb infantilis nyilatkozatára.

Szóval az Indexről az írás:
A tervezettnél négy évvel korábban, akár már a 2022-es katari világbajnokságon kibővítheti a vb mezőnyét a FIFA, mondta a nemzetközi szervezet elnöke, Gianni Infantino pénteken a vb helyszínén. A szervezet jelenleg is vizsgálja, milyen feltételek mellett növelhetnék 32 csapatosról 48-asra a mezőnyt.

Infantino szerint a 2018-as világbajnokság alapján biztosan állíthatja, hogy van elég jó csapat a 48-as tornához. A mezőny másfélszeres bővítésével a mostani 64 helyett 80 mérkőzés lenne, amit nehéz lenne beszorítani a FIFA által pénteken megerősített november 21. és december 18. közötti idősávban, de a rendező ország mérete is gondot okozhat 48 induló csapattal.


Tudom, több mérkőzés még több pénzt szül, még nagyobb nézettség és jóval többet is tehet zsebre Don Infantino. Talán Csabax írt már erről a témáról ebben a topicban. Én nem igazán értek egyet az olasz felvetésével, miszerint van 48 jó csapat a tornához. Még 32 is szűkösen, láthattuk, hogy azért páran nagyon lefelé lógnak ki ebből a mezőnyből. A marketing óriási tényező lett a sportban (láthattunk, hogy Ronaldo átigazolási összegének több mint a felét kitermelte pár nap alatt a Juventus a mezeladásokból), de ez akár vissza is üthet. A foci taktikai része kezd elmenni a célfutball irányába, amivel egyre kevesebb lesz a nézhető meccs. Gondolom nem igazán akarnak majd az emberek két végletekig kidolgozott védekező csapatot nézni 90 percen át, ahol maximum egy gól esik. Ebből, ha nem is lesz 80 egy vb-n, de olyan 50-60 meccs simán összejöhet.

Ismerősöm egy népszerű sportpubban dolgozik és azt mondta, hogy náluk kevesebben voltak, mint négy évvel ezelőtt (pedig a hely nem romlott az évek alatt). A vb előtt óriási foglalások voltak, aztán ahogyan haladt előre a torna, azt vették észre, hogy mondják vissza a dolgokat. Mikor elődöntő volt, bazilikánál ültünk és azért közelében nem volt a telt háznak egyik hely sem. Pedig mégis egy angol-horvát volt. Én csak a saját szemszögemből tudom megítélni a dolgokat, de annyira nem vonzó, hogy alig van gól. Emlékszem rá, hogy négy, de akár nyolc évvel ezelőtt is alig volt hely a kocsmákban, most meg lazán betudtál ülni meccsidőben is a körútra bárhová. Sőt, több volt az olyan fiatal, aki csak inni ment és bulizni, mintsem meccset nézni.

Nekem az az érzésem, hogy ez a változás a visszájára fog elsülni. Összességében nőni fog a nézettség, mivel több meccs lesz, de egy találkozóra lebontva az átlag vissza fog esni. Majd mikor ilyen csapatok kerülni ki, mint Szíria, Üzbegisztán vagy Emirátusok Ázsiából, illetve Új-Zéland, Burkina Faso, Trinidad és Tobago, akkor majd elszörnyülködünk. Oké, ott lehet USA, Olasz vagy épp Holland, de nincsen semmi garancia rá, hogy Európából nagy nemzetek kerülnek csak ki, mivel a célfutballt játszó kisebb országok őket is meglephetik.

Láttunk már dögunalom EB-t 16 csapattal, aztán megemelték 24-re és végre már olyanok is kijutottak, akik képesek gólt kapni.  :)
A szinvonal nem esett drasztikusan.

Egyébként az "elit" is képes egymás ellen gyenge és gólszegény meccseket játszani, ha "nagy a tét".
A kocsmák meg talán azért is üresebbek, mert a nép olasz, spanyol, holland, német, Messi és Ronaldo szurkoló része nem volt érintett a rájátszásban.  Mondjuk ha 48. csapatként mi magyarok is ott lettünk volna a vb-n, akkor a vendéglátósok sem panaszkodnának.    :P

A 48 csapatos vb-n egy csapat ugyanúgy max. 7 meccset játszana, így a torna hosszát annyira nem befolyásolná a mérkőzések száma, csak valószínűleg a csoportkörben napi fix 4 meccsel kéne számolni.

Az európai és az afrikai selejtezőrendszer elég szar, ezekről a kontinensekről sokszor előfordul majd a továbbiakban is, hogy nem a legerősebbek jutnak ki, hanem a sorsoláskor szerencsésebbek. Ezt a megemelt kvóta sem fogja kompenzálni, főleg, hogy Európa alig kap helyet a 16 újból, csak +3 kijutó lesz, 13-ról 16-ra nőhet a "kvótánk".

Az ázsiai 4,5 helyrőll 8-ra ugrás hatalmas piac, képbe kerülhet pl. Kína kijutása. Ahogyan  Concacaf zóna 6 helye is azt jelentené, hogy az USA és Kanada is stabilan a mezőny része lenne, eztek után nem is nagyon érdemes elemezgetni, hogy mi lesz a nézettséggel.

Szakmailag én egy foci vb-től sosem várok semmit, a különböző focikultúrák találkozására viszont kíváncsi vagyok, így engem nem ráz majd meg, ha 64 helyett 80 meccsből választhatok.

Köszönetek ezért a hozzászólásért:


Thank-o-Matic 3.0 By Adk Team