Kétségtelenül tény, hogy ezúttal egy totálisan elfogult tipp következik. Természetesen arra tippelek, hogy győzni fog hazai pályán a kolozsvári Vasutas. És ha véletlenül megkérdeznék tőlem, hogy mire alapozom mindezt, akkor az lenne a legcélravezetőbb, ha mindössze azt válaszolnám, hogy "CSAK". Persze, azért természetesen van bővebb magyarázat is.

Szóval az a helyzet van, hogy ez a kolozsvári gárda, amelyik annyira magyar, hogy egykoron - az 1940-es évek elején - még arra is képes volt, hogy szívfájdalom nélkül elhagyja a román focibajnokságot és helyette inkább Magyarország élvonalbeli bajnokságában szerepeljen, jelenleg ismét éllovas és első számú bajnokesélyes a románoknál. Első helyezett már sokat volt ebben a bajnoki idényben, de első számú bajnokesélyessé csak ezen a héten lépett elő, a hétközi fordulóban, amikor a rivális együttes, a bukaresti FCSB 4-2-es vereséget szenvedett a másik román élvonalbeli magyar csapat, a sepsiszentgyörgyi ACS Sepsi OSK otthonában. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy az erdélyi magyar csapatok segítő kezet nyújtottak egymásnak.

Természetesen tudatában vagyok én nagyon jól annak, hogy ezen a mérkőzésen egy másik erdélyi csapat, a medgyesi Gaz Metan lesz a kolozsváriak ellenfele, ám mégsem pazarlok túl sok betűt rájuk. Ugyanis az lényegesen fontosabb, hogy az FCSB vereségével immáron 5 pont a két élcsapat közötti különbség (39, illetve 34), s most ezután a meccs után akár még nagyobb is lehet a pontkülönbség. Hiszen a 2. helyezett FCSB élet-halál harcot fog vívni a 3. helyezett és mindössze 1 pont hátrányban levő Viitorul csapatával. Arról a konstancai gárdáról pedig érdemes tudni, hogy a "Kárpátok Maradonája", azaz Gheorghe Hagi az edzője. Aki ellentétben az igazi Maradonával nem a kábítószerek fogyasztásában jeleskedik, hanem nagyon eredményes fociakadémiát működtet. Ennek a Hagi Akadémiának a "zászlóshajója" a Viitorul, s a zömében az akadémián nevelkedett focistákból álló "csikócsapat" tavaly Románia bajnokcsapata lett, s néhány év óta folyamatosan meghatározó élcsapata a román focibajnokságnak. És most velük fog megmérkőzni az FCSB.

Vissza a CFR - Gaz Metan mérkőzésre. Ott igazából csakis annyi a fontos, hogy milyen színvonalú lesz a játékvezetés. Semmi más! Hiszen nem szabad megfeledkezni arról a dologról, hogy jelenleg egy erdélyi - és nyíltan magyar szellemiségű - focicsapat a román focibajnokság első számú bajnokesélyese! Abban a Romániában, amelyik ebben az évben ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját.

Amúgy minden tekintetben jobb a házigazda kolozsvári csapat, mint az ellenfele. Maximum az okozhat némi izgalmat, ha a játékvezető félrenéz valamit és 11-est ad a vendégcsapatnak, vagy/és előtte-utána a partjelző tekintetét is hirtelenjében elhomályosítja valami, figyelmen kívül hagyja a nyilvánvaló leshelyzetet és a vendégek gólt szereznek. Azért egy-két ilyen véletlen jellegű "ajándékkal" igencsak meg lehet nehezíteni a hazaiak dolgát.

CFR Cluj - Gaz Metan Mediaş: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp