A spanyolokkal már nem kell számolni. És most természetesen nem úgy általában a spanyol sportolókról van szó, hanem csakis erről a sportágról, és azon belül pedig a továbbjutás szempontjáról. No, és persze lehet olyasmi összeesküvéses-elméletes akármiket belegondolni ebbe az egészbe, hogy mindkét félnél latin eredetű a népesség jelentősebb része, vagy rengeteg romániai vendégmunkás dolgozik Spanyolországban, satöbbi, satöbbi, szóval viszonylag sok kapcsolat van a két nemzet között, ahhoz, hogy, tudjukkik, na, plusz még ráadásul Románia szövetségi kapitánya, Ambros Martin szintén spanyol nemzetiségű, s most honfitársai ellen fog küzdeni! És így tovább!

Szerintem mindössze csakis annyi van, hogy jelenleg a román válogatott nívósabb szintet képvisel, mint ez az átalakulás előtt álló vagy már valamennyire átalakulás alatt is álló spanyol nemzeti csapat. Az már egyáltalán nem kérdéses számomra, hogy a középdöntő befejezése után a román csapat elődöntőt fog játszani, miközben a spanyolok tönkrevert seregként fognak kullogni hazafelé. Nálam most csakis az az egyetlen dolog kérdéses, hogy ezen a meccsen vajon mennyire fogják megerőltetni magukat a románok. Mert az azért könnyedén el tudom képzelni, hogy ők nem most fognak maradandót alkotni a pályán, hanem most csak amolyan magabiztosnak nevezhető 3-5 gólos előnnyel fognak győzni, majd pedig a következő mérkőzésükön már csak a "csakazértis" végett is nagyon-nagyon küzdeni fognak.

Ez a spanyolok elleni találkozó tulajdonképpen "örömkézilabdára" lehet ideális számukra. Cristina Neagu játékán nagyon jól látszik, hogy - az ő szempontjából - végre-valahára már nem csak jobbára rajta múlik egy világverseny, s már nem csak majdnem kizárólag az ő teljesítményétől függ a teljes román válogatott sorsa, hanem Eliza Buceschi és Crina Pintea is felzárkóztak mögé. Persze, még így is csak tisztes távolságra vannak attól a világklasszis játékostól, aki - többek között - azt az egyedülálló dolgot is magáénak tudhatja, hogy az egész világon ő az egyetlen női kézilabdázó, akit immáron háromszor választottak meg az év legjobb játékosának.

Neagu volt már - szintén többek között - EB-gólkirály, világbajnokság gólkirálya és Bajnokok Ligája gólkirálya is. Idén is van esély arra, hogy Cristina Neagu lesz az Európa-bajnokság gólkirálya. Jelenleg 28 szerzett góllal a 3. helyen áll a góllövőlistán. Ám ezúttal van egy csapattársa, aki még nála is gólerősebb: a 32 góllal a 2. helyen levő Eliza Buceschi. Ezért igencsak elképzelhetőnek tartom, hogy a románok "ráhajtanak" a gólkirályi címre. Erre tökéletesen megfelelő a kissé gyenge spanyolok elleni meccs. Természetesen Neagu az első számú jelölt, viszont ő már eddigre is megnyert majdnem mindent, s egy újabb gólkirályi cím nála csak egy lenne a sok másik között. Viszont például a 25 éves és Brassóban játszó Eliza Buceschi számára, amennyiben külföldre szeretne szerződni, igencsak jó "ajánlólevél" lehetne az EB-gólkirályi cím megszerzése.

Tehát ha majd a spanyolok elleni találkozón olyasmit lehet látni, hogy Neagu magához képest "visszafogottan" szerzi a gólokat, viszont a beálló Pintea sok 7-est harcol ki és Buceschi lövi a román válogatott javára megítélt összes 7-est, plusz még ráadásul a csapattársak is leginkább arra figyelnek majd, hogy Eliza Buceschi kiszolgálása lehetőleg minél jobb legyen, akkor már lehet tudni, hogy mire "megy ki a játék”.

Spanyolország (n) - Románia (n): Hendikep - Hendikep tipp