Szép szorzón leltem egy alacsony overes fogadást az Európa Bajnoki selejtezők szerdai játéknapjára. Már az ötödik fordulót rendezik és a „G” csoportban elég egyértelművé vált a helyzet. Lengyelország 4/4-es mutatóval, 12 ponttal a kijutás küszöbén áll. Mögöttük a második helyért megy a harc Izrael, Ausztria, Szlovénia és Észak-Macedónia között.

Helyzeti előnyben van a zsidó állam csapata, az osztrák Andreas Herzog vezetésével! Még a második fordulóban sikerül legyőzniük Ausztriát egy mozgalmas meccsen 4:2-re, így értelemszerűen a sógorokat maguk mögé terelték, majd papírforma lettországi sikerük a nyári szünetre a második helyet stabilizálta, még úgy is, hogy Varsóban négyet kapva kapituláltak Lewandowskiék előtt. Most ősszel egy cél maradhat: kijusson Izrael első ízben az EB-re! Kulcsmeccs tehát a jó kvalitású focistákkal érkező észak-macedónok elleni 90 perc. Győzelemre kell játszaniuk, mert Ausztria vélhetően elkalapálja Lettországot, s csak három ponttal tartható meg a jelenlegi egy egységnyi fór.

Említettem a vendégek keretének minőségét: Enis Bardhi karrierje az orrunk előtt épült fel; Nikolov képes remekül és észrevehetetlenül is játszani, őt a Vidiben követhetjük hétről-hétre; Pendev (36) a Genoa veteránja, míg Nestorovski Balogh Gábor palermói csapattársaként ontotta a gólokat, jelenleg az Udinese kezdőjébe próbálja bejátszani magát. Úgy érzem, hogy az észak-macedón oldalon is benne van a gól a csapatban, mégis fontosabbnak tartom a válogatott helyzetét a csoportban. Legutóbbi mérkőzésein Ausztriától és Lengyelországtól is vereséget szenvedett Angelovski mester csapata, így csupán 4 ponttal az ötödik pozícióban kezdi az őszt. Lemaradásuk vendéglátóikkal szemben (a második kvalifikáló helytől) 3 egység, azaz még semmi sincs veszve, sőt egy esetleges idegenbeli bravúrral visszajöhetnek a versenybe.

Mindkét csapatnak kell a három pont. Nincs értelme óvatoskodni, győzelemre kell játszaniuk a feleknek. Látva a korábbi hasonló ki-ki meccseiket (Izrael-Ausztria 4:2, Észak-Macedónia – Ausztria 1:4), úgy érzem most is hasonló lesz a forgatókönyv, azaz potyognak majd a gólok. Kapaszkodjunk bele!

Izrael - Észak-Macedónia: Gólok száma - Felett/alatt tipp