Érdekes összecsapás következik a horvát labdarúgó bajnokság 14. fordulójában. Hét közben ugyanebben a felállásban megmérkőztek egymással a felek, s akkor Velika Goricában meglepetésre a hazaiak 2:1-re győztek. Ezzel a Hajduk kiesett a kupából, maradt a spliti csapat számára a bajnokság. Szerintem nem igazán bánják a történteket, s ismét győzelmi szándékkal érkeznek a Zágrábtól délre fekvő kisvárosba, s ha szerdán megvolt a 1,5 over, miért is ne esne le szombaton is?

Hosszú az idei története a Hajduknak, próbálom nem Ádám-Évától összefoglalni. Történt a nyáron, hogy az Európa Ligából szégyenszemre, kiesett a máltai Gzira ellenében a dalmát gárda. Idegenben ugyan győztek Gyurcsó Ádámék, de aztán Splitben 3:1-re kikaptak. Bedühödtek a vezetők, jött az edzőcsere, s kimondták, hogy horvát fiatalokra kell elsősorban támaszkodni. Damir Buric elkezdte szelektálni a keretet, így került Gyurcsó is Felcsútra. Mindenesetre megindult a csapat felfelé, de az alapelvek mégsem kerültek át a közvetlen gyakorlatba. A brazil Jairo da Silva a spliti együttes gólkirálya, de a gambiai Barry, és a nigériai Eudok is alapember a középpályán. Az év meccsén 30.000 szurkoló előtt elkapta a Hajduk a Dinamo Zagreb-ot, s sokáig vezette is a tabellát. Az ide bajnokság különösen nagy jelentőséggel bír, mert a bajnok egyből a csoportkörbe jut, míg a második selejtezhet a BL-ben, azaz klubvonalon szintet lépett a horvát foci! További versenyfutás várható a fővárosiak és a splitiek között, viszont látható, hogy a Rijeka már leszakadni látszik a harmadik pozícióban, öt pont a hátránya az éllovasokkal szemben.

Gólok tekintetében is érdemes átnézni a termelést. Amikor overezek, első sorban nem arra koncentrálok, hogy egy adott csapat mennyit rúg! Szerintem ez az elv tévútra viszi a fogadót. Sokkal fontosabb, vizsgálni az összképet, mennyit rúg és mennyit kap, illetve a mérkőzéseit tekintve arányaiban hányszor fordul elő, hogy rúg és kap is! Az utóbbi két hónapot elemezve, kizárólag a tétmeccseket figyelembe véve: a hazaiak 5 találkozón kaptak, s rúgtak egyaránt, s csupán háromszor nem, és csak egyszer nem teljesült a 1,5 over: a zágrábi lokomotívval 0:0-át játszott a Gorica. Milyen érdekes, hogy a Hajduk is játszott egy darab 0:0-át! Az ellenfél itt is a Lokomotív Zagreb volt!! A vendégeknél 4:4 az arány, azaz négyszer fordult elő, hogy rúgtak és kaptak is, de csupán egyszer nem teljesült a 1,5 over!

Idei első bajnoki meccsüket 3:0 arányban nyerte meg a Hajduk, így a statisztika mindenképp azt mutatja, hogy jó befektetés 30 %-os hasznon ez a meccs! Figyelembe kell venni, hogy a vendégek versenyfutásban állnak a Dinamo-val, azaz nekik nagyon kell a három pont, míg a Gorica szerdai győzelmén felbátorodva ismét bravúrra készül. Úgy érzem, hogy novemberi kezdésnek ideális ez a mérkőzés, mindenkinek jó szerencsét a tipphez!

HNK Gorica - Hajduk Split: Gólok száma - Felett/alatt tipp