Minden évben nagy reményekkel vág neki a Milan a szezonnak. Előzetesen újra és újra megcélozzák a Bajnokok ligáját, aztán jön a pofára esés. Az első edzőváltáson már túl is estek Giampaolo bicskája tört bele a projektbe. Ezzel szemben a Juve folyamatosan nyeri a scudettót, s idén talán olyan erős keretet sikerült építeni, ami akár Európa tetejére is repítheti a Zebrákat.

Nem oly rég olvastam egy cikket, mely arról szólt, hogy milyen módon mossák tisztára a különféle „vállalkozók” vagyonukat a labdarúgó klubok segítségével. Csapatokat nem neveztek meg, csak különféle pénzügyi „lehetőségeket” mutattak be, melyeket akár rá lehet húzni gyanúsnak tűnő sportszervezetekre. Általánossá vált a keleti tőke beáramlása, a pénz eredete tisztázatlan, de sokféle lehet: prostitúció, kábítószer kereskedelem, fegyver biznisz, gyerekmunka, illegális olajügylet stb. A probléma a haszonélvező számára az, hogy a megszerzett vagyon illegális, nem pakolható rá egy vagy több számlára 100 millió eurós nagyságrendű pénz, mert nem tudják igazolni annak eredetét. Itt jön be a foci, amely kiváló eszköz a vagyon forgatására, s akár minimális veszteséggel, tiszta nyereségként kivehető néhány évnyi „munka” után az eredeti összeg, jelentős része. Jellegzetes csel, hogy a piacon felértékelt focistákat vásárolnak meg magas áron – papíron -, de valójában a kivásárlási ár nagy részét visszaosztják, s máris profittá válik, ha mögé beáll más jellegű bevétel (tv-s jogdíj, jegy-bérleértékesítés). Végig kell nézni a Milan keretét, s a játékosok értékét a transfermarkt szerint. Rebic 40 Millió, Leao 23, Krunic 8, Bennacer 16, Theo Hernandez 20, Duarte 10! Közös bennük, hogy mind húszas éveik elején járnak. A kivásárlási áruk új klubjukban folyamatosan esik, olyanok, mint a használt autók..Kivétel nélkül mindegyikük visszafelé fejlődik, vagy szakmailag stagnál, Rebic például alig játszik... Ki jár jól? A tulajdonosok, akik a fekete pénzüket egy árucikké tették – jelen esetben egy játékossá -, s ugyan értékük csökken, de még így is haszonnal szálnak ki az ügyletből (max. 20-30 százalékot veszít az illegális pénzük az értékéből, de az tisztává válik). Ezért nem jár börtön, nem kell érte felelősséget vállalni. Úgy érzem, hogy ezt „játssza” a Milan, jellemző az Európa liga kizárás, és az azt körülvevő kussolás. Jelenleg szerintem bárki lehet edző a rossonerinél az csak egy báb. Minden idei rangadóját elbukta a milanói csapat: Lazio, Roma, Inter, Fiorentina, mért pont a legstabilabb Juventust sikerülne elkapniuk?

Nyert tegnap az Inter, így Sarri mester is győzelmi kényszerben van. Végre úgy néz ki, hogy ismét kiélezett lesz a bajnoki címért folytatott küzdelem, mert Conte tipikus győztes attitűdöt képvisel, míg az olasz „Prukner Laci”, még semmit sem nyert! Bivalyerős a Juventus kerete és a nyári bevásárlás is jól sikerült: de Ligt, Danilo, Ramsey, Higuain, Rabbiot imponáló névsor, s utóbbi három képes tehermentesíteni CR-t, aki nem biztos, hogy pályára lép vasárnap este! Rajtuk kívül is kiváló játékosokkal operálhatnak a torinóiak, Dybala és társai folyamatosan fejlődve haladnak a céljaik felé.

Úgy érzem, hogy az 1.4 körüli szorzóval mellélőttek a bukik. A bajnoki címvédő hazai pályán mindenki ellen favorit, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is. A Juventusnak céljai vannak, és a labdarúgással foglalkoznak vezetői és játékosai. Velük ellentétben a Milan vegzál, inkább az „üzletet” tartja fontosnak a vezetés, így megint lehúz egy szezont a wécén a klub. Szerintem a hazai győzelem garantált, még Ronaldo nélkül is!

Juventus - AC Milan: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp