Eliteserien osztályozó párharcának odavágója jön Kristiansandból. Az utóbbi 1-2 hétben elég sok minden történt a két csapat háza táján, igy érdemes ezekről beszélni.

A Start a harmadik helyen végzett az OBOS Ligaenben ez pedig a legmagasabb nem egyenes feljutást érő pozició a másodosztályban. Idén átszervezték az osztályozó menetrendjét, igy a harmadik pozicióban lévő csapatnak csak egy (hazai) meccset kellett megnyernie ahhoz, hogy az Eliteserien 14. helyezettjével találkozzon. Ezt a Start meg is tette múlt vasárnap, miután a KFUM-ot 1-0-val küldte haza. Az idény során a kristiansandi csapatot nagyban segitette a hazai pálya (12-2-2), igy mindenképpen győzniük kellene az első összecsapáson, ha komolyan gondolják az Eliteserient. Norvégiában 16 csapatos az első osztály, azonban ez nyugodtan lehetne 18-20 is, nem lenne minőségi veszteség. Elég ha megnézzük, hogy kik jutottak fel már (Aalesund, Sandefjord) és milyen ezeknek a csapatoknak a költségvetésük, infrastruktúrájuk, látogatottságuk. Nem lennének utolsók a legmagasabb osztályban sem. Ezt pedig azért fontos kijelenteni, mert ne gondoljuk azt, hogy itt a Lillestrom az egyértelmű esélyes! A Start okozhat nekik kellemetlen perceket, mivel jó formában vannak, ez viszont a vendégekről nem mondható el.

A Lillestrom egyik volt annak a 4 csapatnak (15-12. hely), akik 30 ponttal zárták az Eliteserient. Gólkülönbségüknek köszönhetőn jobbak lettek a Tromsonél (ők egyenesen kiestek), mig rosszabbak a Sarpsborg, Mjondalen duónál, igy kényszerültek az osztályozóra. Pedig az idényük ennél sokkal jobban indult, majd a záró harmadban valami elromlott. Utoljára augusztus 28-án nyertek meccset, majd jött az ominózus 11 nyeretlen bajnoki. Az utolsó fordulóban a Sarpsborgot kellett volna verniük hazai pályán a biztos bennmaradás érdekben, azonban az első félidejük tragédiával volt egyenértékű. Még kapura tartó lövést sem értek el, igy pedig elég kilátástalannak tünhetett a játékuk a hazai szurkolók számára. A második félidőben feljavultak, azonban a győzelem ez már kevés volt. A vezetőség hétfőn lépett is egy váratlan és kirúgta a svéd Lennartssont a vezetőedző állásából és azt a Tom Nordlie-t nevezték ki helyette, aki korábban szép sikereket ért el a csapattal, azonban idén a Skeiddal kiesett az OBOSból. Érdekes döntés igy két meccsel a vége előtt és kiváncsian várom, hogy mit fog tudni előhúzni a (régi-) új mester.

Ettől függetlenül a Start hazai mérlege impozáns és a KFUM ellen nagyot játszottak. Jó ritmusban vannak, már egy ideje készülhettek ezekre a találkozókra és ez nagy előny egy olyan csapat ellen, akik már régen izlelhették meg a győzelem izét. Mint emlitettem, a most feljutó csapatok készen állnak az Eliteserienre, tehát nem beszélhetünk itt minőségi különbségről a Lillestrom javára!

Start - Lillestrøm: Döntetlen esetén a tét visszajár - Mérkőzés tipp