A Lányliga (ejtsd: La Liga) 1. helyezettje és 2. helyezettje végre pótolja az eredetileg október végére kiírt mérkőzést, amit akkor a katalóniai tüntetések miatt el kellett halasztani. Mint ismeretes, a katalóniai rendbontások és az erőszakba torkolló tüntetéshullám azután kezdődött, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtott kilenc katalán függetlenségi vezetőt, s a legkomolyabb összecsapások éppen a katalán fővárosban, Barcelonában zajlottak. Szerintem sem lehet kérdéses, hogy nagyon jól döntöttek az illetékés elvtársak, hogy nem engedélyeztek megtartani egy FC Barcelona - Real Madrid szintű óriási rangadót abban a pattanásig feszült barcelonai légkörben. Jól tették, hogy halasztottak.

Most az esztendő végéhez közeledve pótolnak, de szerintem az El Clásico októberi halasztásával mindössze csakis annyit sikerült elérni, hogy az eredetileg kisorsolt időpont helyett csak kissé később szégyenüljön meg ismét a Real Madrid együttese. Azért írok a Real Madrid megszégyenüléséről, mert szerintem a katalánok úgy el fogják verni a spanyol fővárosiakat, mint szódás a lovát. Vagy talán még annál is jobban el fogja verni a Barcelona a Madridot. Hiszen köztudott dolog, hogy ami késik, nem múlik.

Lesznek hiányzók is: a hazaiaknál csak egyedül a francia csatár Ousmane Dembele, illetve a vendégeknél a portugál Cristiano Ronaldo helyére került belga Eden Hazard, a spanyol válogatott Marco Asensio, a brazil válogatott Marcelo és a kolumbiai válogatott James Rodriguez. És talán még Lucas Vazquez sem játszhat majd a vendég madridiaknál, hiszen egyelőre még azt mondják róla, hogy kérdéses a szerepeltetése. Az pedig már jobbára biztosra vehető, hogy Marcelo helyén balhátvéd poszton a francia Ferland Mendy fog majd játszani.

Szerintem elérkezett az ideje annak, hogy a katalánok a tüntetések után a focipályán is tiltakozzanak. Természetesen civilizáltan. És annyit adjanak a madridi riválisnak, amennyit akkor a lehető legtöbbet tudják adni.

Tipp: FC Barcelona 2.5 gól felett.

FC Barcelona - Real Madrid: Gólok száma hazai csapatnál - Felett/alatt tipp