Shenzhenben eljutottunk a döntőbe, ahol Alexandrova és Rybakina fog összecsapni. Az elődöntős teljesítményük miatt még egyet is tudnék érteni a bukikkal az oddsokat illetően, viszont a teljes tornát nézve már nem.

Kezdjük is Alexandrovával, aki - Rybakinához hasonlóan - tavaly tört be az elitbe és már a kiemelést ostromolja a GS főtáblákon. Erős adogató játéka van és képes sorozatban a nyerőket ütni. Decemberben nyerte az igen jó neveket felvonultató limoges-i tornát, míg itt egy szettet vesztve jutott el a döntőig. Pénteken minden nagyobb megerőltetés nélkül búcsúztatta Muguruzát, aki azért mégiscsak összekapirgált a pályafutása során két GS trófeát. Akkor mégis miért nem rá fogadnék ezen a döntőn? Mindössze két okom van rá. Az egyik az, hogy a második és a harmadik körben nagyon nem játszott jól. Peng és Wang is igen kellemetlenné tették a napját, pedig egyikük sem volt kirobbanó formában. Jól mozgatták ki Alexandrovát - ez egyáltalán nem sikerült a statikus Muguruzának - és ennek köszönhetően rengeteg hibát ütött az orosz. Wang szett és brék előnyben is volt ellene, így eléggé közel került a kiejtéséhez, majd érthetetlen módon szétesett. Tehát, ők ketten bemutatták, hogyan lehet megverni az oroszt, azonban nem voltak elegek ahhoz, hogy ezt véghez is vigyék. Ehhez képest meglepő, hogy Muguruza nagyon sima vereséget szenvedett. Ez főleg egy adatnak köszönhető, ami viszont meghatározója Alexandrova játékának: az első szervák sikeressége. Összességében 74%-ban ütötte be az első szerváit, ami tőle egészen hihetetlen. A WTA ranglistája szerint a teljes mezőnyben a 6. legjobb szerváló, viszont 2019-ben csak 57%-ban ütötte be az első adogatásokat. Ezt majdnem 20%-kal növelte meg erre a meccsre és így esélyt sem adott a spanyolnak. Csak összehasonlításképpen, a torna eddigi három meccse során átlagban 60%-os volt ez a mutatója (a legjobb Wang ellen volt 65-tel), tehát hihetetlen jó napot fogott ki. Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy mikor szervált ennyire jól: WTA szinten Torontóban Shuai Zheng ellen (76%) - 24 meccsel ezelőtt. Tehát elég kevés az esélye annak, hogy az a szám szombaton is ilyen magas lesz, márpedig a legtöbb fogadó emiatt fogja a döntőben őt favorizálni.

Az ellenfeléről írtam nektek pár napja, mikor Mertenst búcsúztatta. Rybakina teljesítménye az egész tornán példaértékű volt. Jól szervál, vonalhoz közeli nyerőket üt - ha a női mezőnyben ilyen játékost találsz, akkor nem kérdezel, hanem gyorsan pakolod (pláne, ha underdog). Egyedül az elődöntő előtt féltettem egy kicsit, miután ott azzal a Kristyna Pliskovával találkozott, akinek a játékstílusa újdonság lehetett neki. Bár Pliskova mondta, hogy ősszel többet is edzettek együtt, úgy néz ki ez sokat segített az ifjú kazahnak. Az elejétől fogva jól kezelte az bitang nagy cseh szervákat, aki a meccs előtt összesen egy adogató gémet bukott az egész tornán (itt meg hármat is). Átment ezzel a nagy erőpróbán és jöhet a megérdemelt döntő. Ahol hiába ő az esélytelen a fogadók szerint (akik még magasabbra is lökik a szorzóját), benne van az érték. Még egy apró tényező ami számíthat. Alexandrova az apjával/edzőjével érkezett a tornára, akit egyszer sem láttam bemenni hozzá meccs közben, pedig a két kínai ellen jót tett volna neki pár tanács. Ezzel szemben Rybakináék a szettek felénél tartanak egy megbeszélést és kielemzik az eddigi játékot, hogyan lehetne még inkább javulni. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy ennyi Pliskova adogatás lett elvéve, így nem féltem attól se a kazahot, ha nem vesz villámrajtot az orosz ellen. Biztosan lesz egy olyan tervük, hogyan mozgassák ki és késztessék ezzel hibára Alexandrovát.

Alexandrova, Ekaterina - Rybakina, Elena: Mérkőzés nyertese - Mérkőzés tipp