Muguruza számára véget érhet ez a Grand Slam torna az első jelentősebb akadálynál. Pedig nincs is idén eddig olyan rossz mérlege, miután hét győzelem mellett csak egy vereséget könyvelt el. Azonban érdemes megnézni, hogy kikkel játszott. Egy top 50-es ellenfele volt (Alexandrova), tőle sima vereséget is szenvedett, míg számos (5) döntő szettes meccs, ahol gyakran a szerencsével sem állt hadilábon. Nem az igazi a spanyol és nem lehet benne nagyon a kétszeres Grand Slam győztest felfedezni benne egyelőre. Ráadásul a kemény pálya fekszik neki a legkevésbe, miután az AO-en a legjobb eredménye a negyeddöntő volt és azt is csak egyszer érte el hét indulásból. Ezzel ellentétben ez a borítás fekszik legjobban ellenfelének, Svitolinának. Ezt jól jelzi kettejük párharcának alakulása, amiben ez már a 11. felvonás lesz és az ukrán vezet 6-4-re. Viszont, ha ezt borításokra bontjuk és kiválasszuk csak a kemény pályán lejátszott találkozókat, akkor máris 5-1-re módosul az állás. Tehát itt egyértelműen Svitolina az esélyes itt, míg füvön, illetve salakon a spanyol lenne.

Érdemes megnézni Muguruza útját is a harmadik körig. Tragikusan kezdett Rogers ellen, majd 0-5-nél ápolást kért az első meccsen. Rosszul érezte magát, így kapott tablettát, amitől megtáltosodott (ilyet én is kérek!!!). Egy játékkal később már egy új játékost láttunk a pályán, aki egyszerűen lemosta Rogerst a pályáról. Ez volt az első meccse, nem is volt nagy hőség, így nem tudom, hogy mi lehetett a spanyollal. Kíváncsi voltam, hogy mit tud ezek után felmutatni Tomljanovic ellen, aki az utóbbi időben magához képest jól játszott. Az ausztrál végig versenyben volt, a döntő szettben is visszajött brék hátrányból, azonban nem tudott élni a lélektani előnnyel. Viszonylag könnyen brékelték, majd Muguruza befejezte a biztos szerváira támaszkodva. Ez az, amit meg lehet csinálni egy Tomljanovic, vagy korábban Ons Jabeur ellen, de Svitolina vagy Alexandrova ellen már nem. Nem tudja konzisztens magas színvonalon pörgetni a játékát és ezek a hullámvölgyek bizony komoly galibát okoznak neki.

Svitolina mellé is tettem egy kérdőjelet az AO kezdete előtt, miután egy meccset játszott csak és azt piszkosul elvesztette. Daniel Collins mért rá egy megsemmisítő ereje 6-1, 6-1-et Brisbane-ben két hete. Azonban - azóta már bebizonyosodott - az amerikait túl korán pörgették fel. Elődöntőt kellett volna neki védenie, azonban a második körben búcsúzott Putintseva ellen. Az ellen a Putintseva ellen, akit két nappal Svitolina elleni magabiztos győzelme után szintén megsemmisített (6-1, 6-0). Pörgött az amerikai keze az előszezon két tornáján, azonban Melbourne-re elfogyott. Jól jelezte ezt már a Diatchenko elleni szenvedése is. Ami ebből következik most számunkra, hogy ne vonjunk le messzemenő következtéseket a Svitolina - Collins meccsből. Itt a top 30-ban (Serenát leszámítva) kis különbség van a játékosok között. Collins két hete csúcsformában teniszezett, míg Svitolina nem. Ki jár jobban ezzel? Svitolina. Kiemeltként verte eddig Katie Boultert és a trükkös Lauren Davist. Az amerikai egyébként nem játszott rosszul az utóbbi hetekben, ezért jó előjel, hogy két szettben sikerült legyőznie őt az ukránnak. További jó hír, hogy jól mentek az ukránnak az adogatások is (2-2 játszmát bukott), ami elsősorban a magas első szerva sikerességnek köszönhető (70% az átlaga itt a két meccsen eddig, míg az említett Collins elleni meccsen csak 57 volt). Svitolina szorzóját mindenképpen alacsonyabbra húztam volna be, viszont a trükkös AO előtte periódus megtévesztheti az embert és szerintem éppen ezért csökkent minimálisan a spanyol szorzója a kezdetekhez képest. Ettől függetlenül én nem sok pénzt tennék rá, inkább nyomjuk itt tovább az ukránt, aki az elmúlt két évben nem adta a negyeddöntő alább itt Melbourne-ben! Remélem ebben az évtizedben is folytatja a jó sorozatát!

Svitolina, Elina - Muguruza, Garbiñe: Mérkőzés nyertese - Mérkőzés tipp