Ons Jabeur arabként alkot maradandót Katarban és ezzel egy olyan váratlan extázist váltott ki mind a nézőkből, mind saját magából, amilyet még nem láttak Dohában vagy múlt héten Dubajban. Az emberek megörülnék érte, míg ő ezt kivűló és látványos tenisszel hálálja meg. Képes lehet az újabb bravúrra?

Jabeurról kevés szó esett idén, pedig rendkívül magabiztosan gyűjtögeti a skalpokat és az a meglepő inkább, hogy még nincs tornadöntője 2020-ból, vagy tornagyőzelme karrierje során. Utóbbi abból a szempontból nem meglepő, hogy későn érő a tunéziai. Pár éve el sem tudtam volna képzelni, hogy egyáltalán eddig eljut, mivel nem láttam átütő erőt a teniszében. Aztán tavaly elkezdődött nála egy felemelkedés, amely után sorra dönti meg a csúcsokat. Karriercsúcs magasságban van a 44. helyével, míg az Australian Openen az első arab nő lett, aki negyeddöntőbe jutott. Ha már itt tartunk, érdemes megnézni, hogy az elmúlt hónapban ki tudta őt megverni: Ausztráliában Sonya Kenin (későbbi győztes), Dubajban Simona Halep (szintén későbbi győztes). Emellett számos underdog sikert aratott (Ka. Pliskova, Wozniacki, Wang Q., Konta), így mindenképpen érdemes rá figyelni. A futótempója kiemelkedő (ez már korábban is így volt), viszont az ütései is egyre jobbak: képes már gyönyörű nyerőket ütni, illetve egy olyan változatos teniszt bemutatni, ami teljesen kiszámíthatatlanná teszi a játékát.

Kvitova, olyan "kvitovás" ezzel szemben. Teljes kiszámíthatatlanul üt egy meccsen belül, vagy egyik meccsről a másikra. Néztem az Ostapenko elleni meccsét és az első szett után nem tudtam elképzelni, hogy innen a lettnek lesz lehetősége a döntő szettre. Lett és ezzel saját magát kényszerítette hosszabbításra a cseh játékos. Nem először játssza ezt be, miután az előző két meccsén is hasonlóan járt (Suarez Navarro, Van Uytvanck), nem éppen verhetetlen játékosok ellen. Érdekes, hogy a belga elleni három szett olyan hosszú gémeket hozott, hogy másnap nem is állt már ki a cseh. Mivel ez az előző tornája volt, így nem tudom milyen állapotban van. Mindenesetre itt két - bár rövidebb, gyorsabb - háromszettes meccset vívott egyelőre. Jabeur szerencséjére esti meccset kaptak, így a pálya lassabb lesz és szurkolókkal teli a lelátó. Ez mindenképpen neki kedvezhet és nehezen tudom elképzelni, hogy ezzel a formával, ebben az atmoszférában sima vereséget szenvedjen.

Szett hendikeppel - Hendikep