Megszokhattuk már az elmúlt 30 évben, hogy az ukrán csapatok karakteres és eredményes focit mutatnak az európai kupákban. A Sahtar gyakorlatilag már megnyerte hazája bajnokságát a Premier Ligában, így a csapat értékének növelésére jó platform az Európa Liga. A Wolfsburg Németországban megtestesíti a tipikus középcsapat modelljét, jelenleg azért küzd, hogy a szezon végére odaérjen az EL-indulást érő pozícióba.

Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy hogyan építkeznek a donyeckiek. A képlet tök egyszerű. Csinálj vegyes csapatot! Jobb iskola nem nagyon kell, mint a brazil. Menj el Brazíliába, építsd ki a kapcsolatrendszered, és keress olyan huszonéves játékosokat, akiket ki tud vásárolni a klubod, van bennük kraft, és fejlődni akarnak, vágynak az európai karrierre. Mit tud nekik adni a Sahtar? Állandó nemzetközi kupaszereplést egész évben – szeptembertől akár áprilisig! Jó felkészülési feltételeket, több pénzt, mint Dél-Amerikában, és ami a legfontosabb, továbblépési lehetőséget egy top ligába. Na, ebből a célból szerződtess legalább egy tucat huszonéves brazilt (fektess bele legalább 80 millió eurót), és ha minden klappol, dobd fel az ukrán állampolgárságot is! Ha megvagy egy tucat motivált labdazsonglőrrel, akik nem mellesleg egy nyelvet beszélnek, akkor töltsd fel a kereted ukrán fiatalokkal. A sok nemzetközi meccs miatt, az ő értékük és folyamatosan emelkedni fog, s nem mellesleg óriásit tudnak fejlődni egy vegyes brazil-ukrán közegben. Aztán rakj melléjük egy támadó focit preferáló emberileg normális edzőt, akit a portugál Luis Castro személyében meg is találtak…érted portugált!!! Miért is? Az ukrán politikai helyzet miatt gyakorlatilag idegenben van otthon a Sahtar (Harkov vagy Kijev). Nekik tök mindegy hol játszanak, nem számít, hogy Németországban lesz az első meccs, ráadásul nézők nélkül. Azzal pedig mindenki tisztában van vele, hogy mennyit ér egy idegenben szerzet gól a kieséses szakaszban.

Teljesen más wolfsburgi klub felépítése. Igazi multikulti csapat osztrák edzővel standard 4-5-1-es felállásban. Őket jobban nyomja majd a hazai tátongó stadion, s a motivált vendégcsapat, szerintem rájuk erőlteti az akaratát. Két fogadási variáció között tipródok napok óta. Az egyik a kétesélyes x2, úgy gondolom, hogy ebből a párharcból az ukránok jutnak majd tovább. A másik, a szokásos 1,5 over, ami folyamatosan 1.30 fölött volt, egészen ma reggelig, aztán leesett…már majdnem dobtam ezt a meccset (is!). Amikor megláttam a vendéggól szorzóját!

VfL Wolfsburg - Shakhtar Donetsk: Gólok száma vendég csapatnál - Felett/alatt tipp