Meglehetősen egyértelmű mérkőzést rendeznek Varasdon pénteken este. Odáig fejlődött a horvát klubfoci, hogy már a bajnoki második helyezett is Bl-selejtezőt játszhat, s ezért a pozícióért harcol jó eséllyel a Rijeka. A sereghajtó Varazdin a bennmaradásért teper, de csapnivalóan szerepel 2020-ban.

Olyasmi ez a felállás, mintha egy jó Vidi a Bl-indulásért Kaposváron játszana! A feldobott szorzó (1.50-ről indult!) a vendégekre, szerintem több, mint jó, bár Horvátországban csak 10 csapat van ezért kisebb a csapatok között a különbség. Nézzük a tényeket! Biscan a playoff kört bukta el, és nem került az Európa liga csoportkörébe a gyönyörű tengerparti város csapata, aztán rövidesen mennie kellett. A még csak 37 esztendős szlovén Simon Rozman vette át a csapatot és pont Varasdon kezdett, s győzött 2:0-ra. A kezdeti bukdácsolás után 2020-ban lendületbe jött a Rijeka. Hét meccsen 16 pontot szerzett csupán a Dinamo Zágrábtól kapott ki 4:0-ra, de a kulcsmeccseket a Hajduk (2:0), és az Osijek (1:0) ellen behúzta, és bejutott a kupadöntőbe is! Így most a splittekkel szemben két pontos a Rijeka előnye, amit tartani kell, azaz nagyon fontos a varasdi három pont, hiszen ennél könnyebb mecs már nem lesz. A vendégek gólfelelőse a center Colak aki korábban horvát u20-as válogatott volt, de Németországban nevelkedett. Most a Hoffenheimtől kapta kölcsön a Rijeka, megfordult egy raklapnyi Bundesliga csapatban, légióskodott Lengyelországban is, mégis úgy tűnik, hogy Rozman kezei alatt építi magát újra. A még mindig csak 26 esztendős támadó12 találatnál jár, s úgy vélem most is kulcsszerepet játszik majd az újabb győzelemben.

Mumusát fogadja a Varazdin, legutóbbi nyolc tétmeccsét elveszítette a Rijeka ellenében, utoljára 2011-ben tudta legyőzni aktuális ellenfelét. A hazaiak eddig megszerzett 17 pontja szembe állítva a vendégek 50 egységével jól mutatja a különbséget. Tavasszal csupán a szintén 17 pontos Zapresic gárdáját tudta legyőzni a varasdi alakulat, s mindösszesen öt pontot tudott gyűjteni. Ráadásul a sorsolásuk sem kedvező, mert a múlt heti újra indulás rögtön az éllovas Dinamoval kezdődött, most pedig megkapják az agilis második helyezettet. Toplak mesterrel rohan a másodosztály felé a Varazdin, hiába a gyakori 4-3-3-as felállás, mindössze 19 gólt szerzett az együttes 27 forduló alatt.

Véleményem szerint behúzza ezt a mérkőzést a vendégcsapat. Teljesen más célok, más motiváltág, más erőforrások vannak a szembenálló oldalakon, s nagyon a Rijeka felé billen a mérleg.

Varaždin - Rijeka: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp