Eszéken játszik Európa Liga selejtezőt a Basel, aki a nemzetközi kupák állandó résztvevője már évtizedek óta. Jellemző az erőviszonyokra, hogy tavaly a legjobb nyolcba jutottak az El-ben a svájciak, például a Frankfurtot kiejtve (idegenbeli 0:3). Az Osijek, egyenlőre csak a csoportkör közelébe tudott eddig eljutni, és a horvát bajnokságban is bukdácsol. Mégis, hogy lehet, hogy a piac mégis nagyjából egyenlő esélyeket ad a továbbjutás szempontjából?

Köze nem volt tavaly a baseli csapatnak a bajnoki címhez. A Young Boys és a St Gallen volt, hogy 15-20 pontos előnyben állt a piros-kékek előtt, a vége 14 egység lett. Azt gondolom, hogy hiába a nemzetközi kupaszereplés, ez lebőgést jelentett Stockeréknak. Legyőzte riválisait a karantén után a Basel (Young Boys otthon 3:2; S Gallen idegenben 0:5!), de a kiesőjelölteknek örömmel adogatta le a pontokat. A kupadöntőt is elbukta Koller mesterrel 1:0-s vezetésről a csapat, pont a sárga fiúk ellen, s így lejáró szerződését nem hosszabbították meg. Jött a kipadra Ciriaco Sforza, korábbi svájci válogatott legenda, és a nyitómeccsét rögtön elbukta a német Saarbrücken (regionális liga dél győztese) ellen (1:5). A sokkoló eredmény ellenére az új tréner kijelentette, hogy a felkészülési meccsnek nincs jelentősége, és egy valódi ki-ki meccsre készülnek Eszéken. Vendégoldalon egy jelentős hiányzó lesz Xhaka személyében, de szerintem nem kell aggódnia annak a csapatnak, ahol: Frei, van Wolswinkel, Ademi vagy Stocker is a fedélzeten van.

Úgy tűnhet, hogy az Osijek a hétvégi 3:0-val rátalált a győztes pályára. Az igazság az, hogy a Rijeka több, mint egy órán át emberhátrányban volt, s „csak” élt a lehetőséggel a Dráva-part együttes. Kulcsfontosságú volt az előző idény utolsó összecsapása, mert a Lokomotív képes volt legyőzni az eszékieket, s ezzel Bl, helyett az El-ben játszhat csupán Bjelica alakulata. Az új szezonban, nem teljesített valami jól (Slaven 0:0, Hajduk 1:2) haza pályán az Osijek. A Slaven elleni szenvedésüket, és a Dinamo elleni 4:1-et láttam. Azt gondolom, hogy aktuális ellenfelük minimum megüti a Dinamo Zagreb szintjét (sőt), bárki is ül a kispadjukon!

Rendszeresen nézem a horvát, és a svájci bajnokságot is. A helvéteknél 3-4 csapat is képes nemzetközi szintű produkcióra, míg déli szomszédunknál ugyanezt csak egy együttesről mondhatni el. Úgy gondolom, hogy vendégoldalon idén is standard elvárás a csoportkör, és a két klub közötti szervezeti/pénzügyi/szakmai differencia minimum azt fogja eredményezni, hogy nem kap ki a Basel. A bukmékerek szorzóit, most sem értem, lelkük rajta!

Osijek - Bázel: Dupla esély - Dupla esély tipp