Eljött a genovai derbi ideje is, sajnos nézők nélkül állnak majd a Luigi Ferraris lelátói. Két karakteres edzőegyéniség meccsét követhetjük: Ranieri&Maran! Kétségtelen, hogy a városi rangadókon nem számít ki milyen formát mutatott addig, viszont az üres stadionban most mégis kijöhet a tudáskülönbség.

Rolando Maran mindig a közepes, vagy inkább gyengébb minőségű játékoskeretek mellé szegődik (oda hívják). Annak idején középcsapatot csinált a vékonyka Chievóból évekig, de legutóbb a Cagliarinál végül nem töltötte ki a szerződését. Kétségtelen, hogy a Griffek célja nem lehet más, mint a bennmaradás, keretük értéke is erre „jogosítja” őket: hátulról a negyedik a ligában. A velük egy súlycsoportban lévőkkel viszont fel fogja venni a versenyt a Genoa, de olyan zakók, mint a Napoli elleni 6:0, simán benne vannak a pakliban. A veronai 0:0-t végignéztem, s akkor a pandémia sújtotta csapat kihozta magából a maximumot. Maran csapatai mindig előrefelé védekeznek, de ez nem jelent erős letámadást, inkább a félpályára irányába feltolt hátvédsort. Góljait a „könnyű” labdaszerzésekből éri el a Genoa, de ez inkább a kevéssé labdabiztos alakulatok ellen működőképes (4 meccs négy gól: a szezonnyitón 4:1 a Crotone ellen, azóta háromból semmi!). A gárda legjobbja máig a 37 éves Pandev, de a névsorból is lejön, hogy „a bukott ígéretes játékosok” klubjából próbál valamit kihozni a tar szakvezető: Sturaro, Pjaca, Perin, Behrami, Badelj. Többségük már túl van a zeniten, vagy pályafutása felfelé ívelő volt, de valamiért megtört. Most belőlük csinál csapatot Maran, s szerintem rutinból benntartja majd az egyesületet a Serie A-ban.

Egészen máshogy néz ki a ’Doria. két vesztes meccs után: Juve, Benevento el kezdett működni a 4-4-2! A Fiorentina, a Lazio és az Atalanta legyőzése jelenleg még olasz topcsapatok számára is az „álom” kategória! A játékoskeret erőssége, minősége a Sampdoriát sem emeli törvényszerűen a mezőny fölé. Szintén egy veterán, Quagliarella a fővezér, aki mögé felsorakozik az egész csapat. Ranieri a top edző kategória, s lejön a játékosain az extra motiváltság, ami szervezettséggel párosul. Azt gondolom, hogy jó az alapanyag is: Ramirez (6,5 millió euró, 28 éves); Jankto (9,5, 23); Keita Baldé (11, 25); Bereszynski (6, 28). Rajtuk kívül olyan olasz játékosok alkotják a csapatot, akik meghatározzák a mentális erőt: Candreva, Tonelli, Verre, vagy a folyton sérült Gabbiadini.

Úgy érzem, hogy csapatként egy rutinos vezetőedzővel, sokkal előrébb tart a pályaválasztó a Griffeknél. Míg Ranieri képes lehet egy kiugró szezont menni idén, addig Maran azzal főz, aki van – vagy éppen összegyűlt a keretben -, s valahogy majd bennmarad. A mentális erő és a szervezettség, illetve a korábbi eredmények is azt mutatják, hogy megnyerheti a meccset a Samp, s ezt biztosítom be a DNB-vel.

Sampdoria - Genoa: Döntetlen esetén a tét visszajár - Mérkőzés tipp