Általában overes meccseket játszik a horvát labdarúgó válogatott. Zlatko Dalic bármilyen összetételű csapatot rak fel a pályára a győzelemre tör. Most az „A” ligában maradás a tét Portugália ellen, aki lisszaboni vereségével már nem tud odaérni a top4-be, azaz nem tudja megvédeni címét.

Valójában a csak a hazai csapatnak fontos a spliti mérkőzés. Mivel Modricék kikaptak a svédektől, így azonos pontszámmal állnak jelenleg a skandinávokkal. Mivel az egymás elleni meccseik eredménye egyaránt 2:1 (előbb a horvátok győztek a Maksimírban, aztán a „visszavágón” az északiak diadalmaskodtak), így a gólarány a döntő. Ebben is egál az állás, mindkét csapat -6-al áll, de déli szomszédaink több gólt szereztek, szám szerint hetet, a svédek három találatával szemben. Dalic mester csapatának számára nagy előny, hogy hazai pályán játszhat Portugáliával, míg a skandinávok a Saint-Denisben kell, hogy pontot, vagy pontokat szerezzenek. Tehát a mérkőzés előtt kijelenthető, hogy Horvátország sorsa a saját kezében van! Az odavágón Ronaldo nélkül is gálázott Portugália (4:1), s azt gondolom, hogy Perisicék mögött most is sebezhető a védelem. Jellemző statisztikai adat, hogy a horvátok eddigi öt meccsén 20 gól született a Nemzetek Ligájában, azaz meccsenként átlagban négy! Úgy gondolom, hogy a bennmaradás szempontjából a győzelem hozhat üdvözülést, mellette viszont csoda lenne, ha kapott találat nélkül le tudná hozni az összecsapást a hazai csapat. Legutóbb erre egyébként 2019. október 10-én volt példa, akkor Magyarországot verte szintén Splitben 3:0-ra a horvát nemzeti együttes. Azóta 12 meccsen mindig rúgott és kapott is Dalic együttese gólokat!

Mint lufiárusnak a nyílzápor…annyira hiányzik a portugáloknak ez a mérkőzés. Nem lepődnék meg, ha Santos amolyan „B” csapatot utaztatna és állítani ki Splitben. Számtalan helyzetet kihagytak a franciák ellen a luzitánok, így esélyük sem maradt a csoportelsőségre az utolsó játéknapon. Itt is az egymás elleni eredmények a mérvadóak: Franciaország 13 pont, Portugália 10, de az egymás elleni meccseken: 0:0, és 0:1. Tehát, ha győznének a svédek Párizsban, akkor sem érne top4-et egy portugál győzelem.

Azt gondolom, hogy a hazai csapat dominálni fogja a mérkőzést, de a tartalékos vendégek a sebezhető horvát védelmet képesek lesznek legalább egyszer mattolni. Győzelemre törnek Modricék, s a legutóbbi 4:1-ből kiindulva sokkolna, ha nem lenne meg a találkozón a két gól!

Horvátország - Portugália: Gólok száma - Felett/alatt tipp