Napok óta próbálom megfejteni, hogy a bukmékerek, miért a vendégeket favorizálják az enschede-i mérkőzésen. Nem tudtam rájönni. Adott egy jó hazai együttes, aki a múlt héten az Ajax otthonában is győzni tudott, s vele szemben egy hirtelen edzőváltáson és két rossz mérkőzésen túleső AZ.

Még a Twente honlapja is foglalkozott az alkmaari edzőcserével. Váratlanul és különösebben meg sem indokolva Arne Slot, a Napoli elleni 1:1 után eltávolításra került. Ekkor még az Európa Ligában is versenyben volt a továbbjutásért az AZ. Érkezett a kispadra Pascal Jansen, aki egy hazai váratlan 2:1-es vereséggel (Groningen) debütált. A mérkőzésen kiállították Martins Indit (középsővédő, aki aztán Rijekában súlyos fejsérülést szenvedett), és a támadó középpályást Midtsjo-t, így velük nem számolhatnak a vendégek. Rijekában győzni kellett volna a továbbjutásért, de 1:1-nél (itt is emberhátrányban), mindent egy lapra téve rohamozott az AZ, s a 93. percben megkontrázta őket a horvát csapat: itt is 2:1 és kiesés. Úgy tűnik, hogy nincs jó passzban a vendégcsapat, s a támadásaik a 4-3-3-as felállás ellenére sem termelnek elég gólt: a válogatott meccsek utáni időszakban 6 találkozón, mindössze 5 találat. Persze fogadkoznak, hogy erős, motivált kezdőcsapattal állnak majd fel.

Óriási meccset nyert meg a Twente. Nem mindennapi eset, hogy az Ajax a Johan Cruijff Arénában kap ki holland ellenféltől. Szemlátomást extrán feldobta a hazaiakat a listavezetőtől elrabolt három pont. A mérkőzés előtt rendkívül optimista a 62 esztendős Ron Jans! Be akarja bizonyítani csapatával, hogy a teljesítmény megismételhető. Jó hír, hogy bővült a keret összetétele: Dario Dumic, és Oosterwolde is bevethető.

Meglátásom szerint a lejtmenetbe kerülő AZ, a fellegekben lévő Twentéhez látogat. Jans mesternek kedvez, hogy az amszterdami diadal után egész héten erre a meccsre készülhetett teljes kerettel. Az alkmaari együttest láthatóan megviselte a kettős terhelés, s az edzőcserét sem sikerült valami jól időzíteni. Minden előjel azt mutatja, hogy a két héttel ezelőtti Waalwijk elleni vereség (0:2 hazai pályán), csak kisiklás volt a Twente részéről, s most minimum fogadói elvárás a részemről, hogy ne kapjon ki, a megboruló vendégcsapattól!

FC Twente - AZ Alkmaar: Dupla esély - Dupla esély tipp