Évek óta a bennmaradásért harcol a brémai csapat. A futó szezonban talán könnyebb lesz a helyzete, mert a Schalke, Mainz, Bielefeld trió egymást múlja alul. Standard elv, hogy a feljutás utáni második szezon (már ha sikerül megkapaszkodni), mindig kritikus egy klub életében. Nos az Union játékstílusa a „nehéz” évben annyira kiforrott, hogy a téli szünetet a hatodik pozícióban tölthette!

Nagyon beszédes a tabella, s jól körülírja a párharc előtt a csapatok helyzetét. A Werder három mérkőzést tudott megnyerni a futó bajnokságban: Schalke, Mainz, Bielefeld. Magyarul a liga három leggyengébb csapatait - a 16-18. helyen állókat -, verte meg. Hazai pályán is csak egyetlen alkalommal tudta otthon tartani a pontokat. Mindössze két veresége van a berlinieknek (csak a top4-nek van kevesebb), s az eddig kapott 18 gól a negyedik legkevesebb a német bajnokságban! Gondban vannak a hazai zöld-fehérek a gólszerzéssel, mert a 16 találat hátulról az ötödik a ligában. Kohfeldt mester a brémaiak legértékesebb támadóját, Milos Rashicát (18 millió euró) továbbra is nélkülözni kénytelen. A házi góllövőlistát vezető Füllkrug (4 találat) játéka erősen kérdéses, de mindezek ellenére valószínűleg kitart a támadó felfogású felállás (3-4-3; 3-5-2) mellett a hazai csapat.

Taktikailag mindig képes meglepni ellenfeleit Urs Fischer. Nincsenek extra értékes 10 milliós spílerek a keretben, de van szervezettség, és letámadás. Kellemetlen csapat szerkezetek (4-1-4-1; 3-4-2-1), melyek közt nem tudnak kiigazodni az ellenfelek. A játékstílus sok csapatot sokkolt eddig a Bundesligában! A lényeg: labdaszerzés a felezővonal tájékán, és gyors fellőtt passzokból (maximum 2-3), lövőhelyzet kialakítása. Az eredményeik önmagukért beszélnek. Gyűlnek a skalpok: Dortmund, Bayern, Gladbach elleni pontszerzések. A legutolsó 12 bajnokiból egyszer kapott ki az Union, a berlini városi rangadón 3:1 (emberhátrányba került 1:0-s vezetésnél).

Láttam a vendégek stuttgarti meccsét, ahol a hasító jó támadófocit játszó újonc ellen már kettővel vezetett. A vége valami csoda folytán 2:2, lett, de azóta komolyan veszem az Union Berlint! Svájci szervezettség, koncepció és kellő alázat most is elég lesz pontszerzésükhöz. Meglepődnék, ha a Werder képes lenne a tabellán előtte álló csapatot elkapni.

Werder Bremen - 1. FC Union Berlin: Dupla esély - Dupla esély tipp