Kibökte a szememet a holland élvonalbeli bajnokság 15 fordulójának nyitónapján a Twente vendégjátéka! Az eddig nyeretlen sereghajtó hazai csapat egy az Eredivisie-ben rendszerint felsőházas gárdát fogad. Annyira valószínűtlennek hat az Emmen győzelme ebben a párosításban, hogy nem bírtam/bírom otthagyni az x2-re feldobott 1,30-as szorzót.

Szépen egyenletesen halad a másodosztály felé Dick Lukkien vezetésével az FC Emmen. Elnökük terjedelmesen nyilatkozott a szezonkezdés előtt. Ronald Lubbers mindenképpen meg szeretné erősíteni az együttest, de töredelmesen bevallja, hogy a tök utolsóhoz senki sem szegődik el szívesen. Sőt a csapat egyik fontos középpályása Michael Chacon is inkább lelécelt és a kolumbiai Atletico National-hoz szerződött. Tragikus a 14 forduló alatt szerzett 5 pont, s kilenc vereség. Azért ebben a helyzetben az olyan standard elszólások, mint a „pánik a legrosszabb tanácsadó” (Lubberstől az idézet), nem visznek előre, sürgősen minőségi igazolások kellenének a bennmaradáshoz. Belátják az emmeniek is, hogy hiába adott a labdabirtoklás, ha az ellenfeleik kapuja előtt 35-40 méterre megáll a tudomány, s potenciális támadóik (Kolar és de Leeuw) nem kerülnek helyzetbe. Valódi pofozógéppé vált az együttes 2020 őszén, s a három csatáros erőlködés ellenére csupán 15 találatig jutott sereghajtó. Lukkien a kötelező optimizmussal tekint a mérkőzés elé: „A játékosok fitt állapotban érkeztek a téli szünet után, elégedett vagyok velük”.

Teljesen más, kissé hullámzó teljesítményt mutató csapat benyomását keltik a vendégek. Kikapnak a Waalwijktól, majd legyőzik az Ajaxot. Szembetűnő, hogy hazai pályán döcög a gépezet, hiszen utolsó három enschedei meccsét elveszítette a Twente, azonban idegenben brillírozik az együttes. Elég csak a „vendég” tabellára pillantani: 4. hely, négy győzelem, egyetlen utrechti zakóval. Ron Jans, igazi régi vágású 62 éves menedzser derűvel tekint a szezonnyitó elé: „Jó kedvű edzéseken van túl a társaság, jó hangulatban jöttünk vissza a téli szünetről, meglátjuk jól kezdünk-e?” Brama izomsérülést szenvedett és el sem utazott a mérkőzésre, de a Twente joggal bízhat a 21 esztendős Danilóban, aki már 11 találatnál tart a szezonban.

Úgy gondolom, hogy mindkét edző felpakolja a szokásos 4-3-3-at a pályára, s a minőségi különbség a vendégek javára dönthet. Az idegenbenben remekelő Twente vereségére kevés esélyt látok, és csodálkozom, hogy megadják az irodák az x2-re a harminc százalékos hasznot. Még meccset sem nyert az Emmen, s több mint meglepő lenne, ha most gyűjtené be első győzelmét, egy magasabban jegyzet csapattal szemben.

FC Emmen - FC Twente: Dupla esély - Dupla esély tipp