Aktuális Gurus írásom ismételten a holland élvonalba vezet, ahol jelen pontvadászat 16. játéknapját tapossák a csapatok!

Elemzésem hazai alanya az a Willem II Tilburg együttese, mely Klub már hét éve folyamatosan tagja az Eredivisie mezőnyének, ám most igencsak ég a ház a fejük felett. A 2018 júliusa óta irányító Adrie Koster vezetőedző tavaly a kiscsapat legnagyobb sikerét érte el, már ami a közelmúltat illeti (hajdanán ugyanis háromszor nyert holland bajnokságot a Willem). A tréner a csonka szezonban az 5. pozícióig vezette a gárdát, ami nemzetközi kupaselejtezős helyet jelentett, s mindez kirívó teljesítménynek számított a jellemzően tabella alsó felében tanyázó Klubnál! Talán ezen sikernek köszönhető, hogy az idei katasztrofális teljesítmény ellenére is él egyelőre a bizalom felé a vezetőség részéről! Jelenleg ugyanis a 17. helyen, azaz a kiesőzónában található a Tilburg 2-3-10-es mérleggel! Szörnyen gyenge a performansz, s ha azt nézzük, hogy november 21-e óta nem tudtak nyerni, akkor már tényleg helytálló a katasztrofális jelző! Akkor a szintén igen gyengén muzsikáló Venlot sikerült két vállra fektetni (2:1), amiért cserébe január 10-én jött a feketeleves, s a sárga-feketék vasárnap lélektanilag fájó csapást mértek visszavágásként a Willemre! Karácsonyt megelőző napon az Ajax elleni csodaszámba menő hazai iksz (1:1) után úgy vonultak szünetre a játékosok, hogy talán megcsillant a fény az alagút végén! Nos, az elmúlt hétvége megmutatta, hogy bizony nincs vége a gyötrelemnek. A Venlo otthonában 15. percben van der Hejden révén még megszerezték a vezetést, ám a meccs hajrájában, a 79. és a 93. percben bekapott gólokkal fordítani tudott a hazai csapat, s ezzel komoly csapást mértek mentálisan a Tilburgra (2:1). A Klub honlapján Koster nyilatkozta is, hogy a vereség hatására a szokásos hétfői pihenőnapot eltörölték, s edzeniük kellett a játékosoknak, hogy minél hamarabb ráhangolódjanak a Groningen elleni csütörtök esti csörtére, s hogy a playerek minél előbb hátuk mögött tudják hagyni ezt a fájó, "hatpontos" vereséget!

Azért is lenne kiemelten fontos a megfelelő koncentráltság, hiszen egy sikeresebb szezont futó, rendkívül támadószellemben játszó Groningent fogadnak hazai pályán! A múlt hétvégén Chan egy főoldali tippajánlóban már ügyesen kipécézte a zöld-fehér Klubban a fogadási értéket, s az Utrecht otthonában történt 2:2-es ikszen tükörsimán jött a vendégcsapat góljára tett tippje! Való igaz, hogy a vendégcsapat remek szezont tudhat magáénak eddig! Jelenleg a tabella 7. helyén tanyáznak 8-3-4-es mérleggel, ám november óta egész jó formát hoztak, amit most kissé megzavar két meccs óta tartó nyeretlenségük. Előbb meglepetésre hazai környezetben a Heracles happolta el előlük mindhárom pontot (0:1), majd Utrechtben 0:2-es előnyt sikerült elherdálni (2:2). Kisebb hullámvölgy tanúbizonysága lehet továbbá, hogy a bajnokságban csontutolsó Emmennel szemben kiestek a Holland Kupából. Ám ez lehet abból fakadóan is, hogy Danny Buijs edző nem koncentrált annyira a kupára, hogy a tényleg jó szezont futó csapat csakis a bajnokságra, és az esetleges nemzetközi kupaszereplést érő helyek valamelyikére odakerülhessen. A csapat háza táján egyelőre nem találtam információkat a csütörtök esti csörtével kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy a csapatkapitányra Arjen Robbenre továbbra sem számíthatnak a zöld-fehérek, bár ahogy Chan is írta hétvégén, a levezetőfélben lévő egykori klasszis szélső már érdemben nem igazán tudott amúgysem sokat hozzátenni a Groningen gépezetéhez. Illetve ha a transfermarkt adataiban bízhatunk, fájóbb lehet Alessio Da Cruz hiánya a balszélről.

Ám góllövés terén én nem féltem a vendégeket. Bár Buijs láthatóan szereti variálni a formációkat, alig van olyan mérkőzés, amikor a Groningen legalább egy alkalommal ne venné be az ellenfelek hálóját. Igaz, nem rég a Heracles ellen pont nem sikerült szállítani a szokásos dugót, viszont azt megelőzően november elejéig kell visszalapoznunk a krónikákban, hogy góltalan Groningen bajnokit találjunk (Feyenoord 2:0). A csapat fő tüzéreinek Jörgen Strand Larsen és Ahmed El Messaoudi számít a maguk hat, illetve öt találataival. Előbbi pedig az előkészítésben is alaposan kiveszi a részét. Így minden adott számukra, hogy a Willem II cseppet sem stabil hátsó alakzatán rést találjanak, pláne, hogy a hazaiak tájékoztatása szerint elsőszámú kapusukra, Robbin Ruiterre sérülés miatt nem számíthatnak! A Willem II háza táján azonban nem csak a kapuban van probléma. Erősen kérdéses Pol Llonch visszatérése a bokasérüléséből, pedig a spanyol középpályás fontos láncszeme lenne a hazaiaknak, valamint a Venlo ellen visszatért Driess Saddikinél látszott, hogy a marokkóinak komoly erőnléti gondjai voltak, amiért le is kellett cserélni. Hab a tortán még a védelem bal széléről Miquel Nelom hiánya is! Így a Groningen védelmének leginkább a házi gólkirály Vangelis Pavilidis (5 gól), valamint az asszisztokban komoly szerepet vállaló Mike Trésor Ndayishimiye semlegesítésére kell koncentrálniuk.

Adott tehát egy igencsak több sebből vérző, a hétvégén komoly mentális csapással felérő vereséget szenvedő Willem II, akik a kiesőhelyen tanyáznak, hosszú ideje nyeretlenül! A vendégségbe pedig az utóbbi meccseken kissé labilis formát mutató, ám láthatóan komoly támadópotenciállal rendelkező Groningen érkezik, akik összességében jó szezont futnak eddig! Minden bizonnyal most idegenbe a három pontért utaznak, látva a Tilburg vesszőfutását. Ám a hazaiak Ajax elleni otthoni döntetlenéből kiindulva érdemes óvatosan kezelni a meccset. Fogadási szempontból természetesen vendégsikert várok, amire meglepően magas az odds, így dupla esélyben a szorzó számomra egyértelműen értéket képez.

Willem II - FC Groningen: Dupla esély - Dupla esély tipp