Pikáns összecsapással nyitja hétvégi fordulóját a Bundesliga! Igazi rangadónak beillő ütközet is lehet ugyanis a Bayer Leverkusen berlini vendégjátéka, ám ezúttal nem a "nagyobb" fővárosi Klub, a Hertha lesz az ellenfél, hanem az élvonalban második szezonját futó, parádésan szereplő Union Berlin gárdája!

Kezdjük a meglepetés-csapatnak is minősíthető hazaiakkal! Urs Fischer fiai tavaly sikeresen kivívták a bennmaradást az első osztályban, s a teljesen elfogadható 11. pozícióban zárták az évet. Ekkor sokan úgy lehettek vele, hogy az újoncok első éve mindig sikeresebb, és a második lesz az igazán nyögvenyelős (lásd pl. Angliában a Sheffield vergődését). Erre azonban szépen rácáfol az Union gárdája, hiszen az egész szezon során stabilan felsőházas egyesületnek számítanak, olyanannyira, hogy még a BL-helyezések elcsípése is reálisnak tűnhet! Messze a várakozáson felül teljesítenek tehát a fővárosiak (6-7-2), s ha azt nézzük, hogy a közelmúltban pontot csentek a Bayerntől (1:1), vagy legyőzték a Dortmundot (2:1), akkor bizton kijelenthető, hogy nem érdemes őket senkinek sem félvállról venni!

Ennél fogva komoly nehézségekbe ütközhet a vendégségbe érkező Leverkusen gárdája! A Gyógyszergyáriak szintén igen jó szezont futnak Peter Bosz vezetésével, olyannyira, hogy egy időben még a tabella élén találhattuk őket! A december a Bayern ellen elszenvedett vereséget leszámítva (1:2) sikeresen telt, ám 2021-ben még nyeretlenek a bajnokikon Patrik Schickék! Előbb a Frankfurt tréfálta meg őket idegenben (2:1), majd a nagyobb meglepetés a múlt fordulóban történt, amikor a Werder pontot csent a BayArénából (1:1). Egyértelműen az így eltelt három nyeretlen játéknap kisebb hullámvölgyről tanúskodik, amelynek köszönhetően rögtön visszacsúsztak a tabella 3. pozíciójába a Bayern és a Lipcse mögé. Így óriási jelentőséggel bírna számukra, hogy visszatérjenek minél előbb a győzelem ösvényére, ám pont az Union otthonában ebben a szezonban nem lesz egyszerű feladat, tekintve, hogy a Berlin eddig egyszer kapitulált hazai környezetben az aktuális pontvadászatban (3-4-1)!

Adott tehát két jó szezont futó csapat, akik jellemzően a támadófocit preferálják. Főként a Leverkusennél érezhető a nyílt offenzív taktika, ugyanis Bosz a 4-3-3-as felállás támadó variánsát alkalmazza előszeretettel, amihez a potens játékosok meg is vannak, például Lucas Alario (8) avagy Patrik Schick (5) személyében! Az Unionnál már kissé óvatosabban bánik a taktikával Urs Fischer, náluk leginkább 4-2-3-1, vagy az utóbbi két bajnokin alkalmazott 3-4-1-2-es formáció tűnik nyerőnek! Mindazonáltal ők is szépen termelik a dugókat! Ebből a szempontból kissé rossz hír, hogy február közepéig sérülés miatt biztosan hiányzik Max Kruse, aki 6 találatával a házi gólkirály, viszont az elmúlt hetek mérkőzései bizonyították, hogy a német csatár kiesése ellenére is vannak olyan játékosok, akikre számíthat a svájci tréner. Szépen szállítja mostanában a dugókat a nigériai Taiwo Awoniyi (5), illetve Robert Andrich (4), valamint pontrúgásoknál remek fejelőtechnikája révén Marvin Friedrich (4) is okozhat gondot a Leverkusen védőinek!

Elnézve tehát a két csapat remek formáját, jó támadóalakzatait, valamint gólmutatóit, megállapítható, hogy bizony jó az esély rá, hogy péntek este zörögjenek a hálók mindkét oldalon! A motivációval sem lehet gond, hiszen a Leverkusennél nagyon várják már az első idei bajnoki sikert. Pláne azért is, mert úgy vélik, hogy ebben a szezonban reális esély lehet a Bayern egyeduralmának megszakítására, s bizony a Bayer ott toporog a potenciális trónkövetelők között! A héten a kupában 4:1-es mészárlást rendeztek visszavágásként a Frankfurton, s a meccset követően a Süddeutsche Zeitung újságírója szerint ezzel a sikerrel a Bayer Leverkusen kilépett a kisebb hullámvölgyből! Minden bizonnyal a kupasiker lendületet adhat nekik a folytatásra, s aligha hiszem, hogy ne találnának legalább egy gólt! Az Union pedig hazai pályán életveszélyes idén bárkire, így nem hinném, hogy könnyen adják magukat. Sőt, ha már olyan skalpok hullottak itt nemrég, mint a Dortmund, akkor bizony gyaníthatóan ők sem csak az egy pont otthontartására fognak törekedni!

Úgy vélem ezen a csörtén jó esély nyílhat egy overes ütközetre, amit az előjeleken kívül a statisztikai mutatók is alátámasztanak. Mindenesetre az overes megérzésémet az ázsiai piacon 2.0-lás határon biztosítom számomra korrekt szorzón!

1. FC Union Berlin - Bayer Leverkusen: Gólok száma - Ázsiai - Asian Over/Under tipp