Érdemes mélyebben beleásni magunkat a mérkőzés előzményeibe, melyet joggal nevezhetünk pikáns presztízs meccsnek. Tavaly a félbeszakított bajnokságban szárnyaltak az almaariak, Arne Slot-al a bajnoki cím is elérhető közelségben volt. Az új 2020/21-es szezonban a botladozó Feyenoord megkereste a sikeredzőt, s a pletykák szerint meg is állapodtak vele a következő idényre. Több sem kellett az AZ vezetőinek azonnal edzőt váltottak, amivel rövid távon rosszul, hosszabb távlatokban viszont valószínűleg jól jártak. Tehát a vendégjátékosok a korábbi sikeres menedzserüket elcsábító rotterdamiak ellen állhatnak bosszút.

Láttam a Feyenoord legutóbbi két bajnoki mérkőzését. A Zwolle ellen nagyon erőlködött Dick Advocaat alakulata, de a vezető gól után rendesen beszorult és csak nehezen húzta ki 1:0-al. Az Ajax elleni rangadón pont fordított volt a forgatókönyv (1:0-s zakó). Az utolsó 10 percben állandósultak a tömegjelenetek az amszterdami 16-oson belül, de nem sikerült az egyenlítés. Számomra a Feyenoord egy színtelen-szagtalan csapat benyomását tette, amelyik se elöl, se hátul nem elég overes, ha a gólok miatt ülnénk le meccset nézni akkor inkább kerüljük találkozóit. Szerdán a holland kupában ugyan továbbjutott hazai pályán a rotterdami csapat (3:2), a Heracles ellen, de csupán három helyen változtatott a múlt hétvégi kezdőn Advocaat. Úgy gondolom, hogy a bajnokságban szerzett 32 gól 17 meccsen (nincs kettes átlag meccsenként), sovány a 4-3-3-as támadófelálláshoz képest, s idén se fog semmit sem nyerni ez a Feyenoord.

Átvészelte az edzőválltást az AZ, s egyre tetszetősebb és hatékonyabb a játéka. A Twente és a PSV elleni idegenbeli 3:1-es győzelmeiket láttam. Gyorsak, technikásak és fineszesek Jansen edző tanítványai. A 22 esztendő Koopmeiners játéka és parádés eindhoven-i gólja eléggé beleégett a tudatomba: sarokkal átemelte a kapust és gól. Hét közepén egyébként az almaar-i együttes is kupameccset játszott, hazai pályán az Ajax ellen esett ki (0:1). Jansen elmondása szerint hátrányba kerülésük után kevés helyzetet tudott kialakítani csapata, de a rotterdami összecsapás előtt bizakodó, teljesen más összecsapásra számít. Úgy gondolom, hogy ellenfelénél jobb, gólerősebb formát mutat most az AZ, s a bevezetőben említett eset, plusz dafke, és motiváció most a játékosaiban.

Statisztikai szempontból is érdekes a helyzet: a Feyenoord még nem kapott ki hazai pályán, míg a vendégcsapat idegenben szűz a futó szezonban! Látva mindkét csapat mérkőzéseit, úgy gondolom, hogy Jansenék energikusabb focit mutatnak aktuális ellenfelüknél, s Advocaat sokszor pozícióssá váló játékát, labdaszerzései után szétfuthatja az AZ. Szerintem az extra motiváltság és az aktuális forma elég lesz ahhoz, hogy ne kapjon ki az almaar-i gárda, sőt!

Feyenoord - AZ Alkmaar: Dupla esély - Dupla esély tipp