Húsz éve nem győzte le hazai pályán a Basel együttesét a Lausanne. A halasztások miatt sűrű a svájci bajnokság menetrendje is, ami megviseli a csapatokat! A baseliek mostanság döntően idegenben gyűjtögetik pontjaikat és mélyebb, minőségi keretük miatt szerintem minimum egy pontot elhozzanak az újonctól.

Új stadionjában eddig öt bajnokit játszott a Lausanne, háromszor vereséget szenvedett és kétszer győzni tudott. A Stade de la Tuiliére még nem fogadhatott nézőket, s Giorgo Contini az előzmények ismeretében nem számíthat könnyű mérkőzésre. Az újonc többnyire a három belső védős rendszert preferálta, de edzőjük elmondása szerint a 3-5-2-es rendszerükben most nincs meg az a két jó csatár, akikkel a magas védekezés, és egyben a kellő gólveszély is adott lenne. Így legutóbb Genfben is inkább 4-3-3-ban játszottak, Montero kiállítása miatt egy jó félórát emberhátrányban. A sors fintora, hogy az 1:1-re végződő Servette elleni összecsapáson mégis 11-eshez jutott a lausanne-i együttes, melyet horvát csapatkapitányuk Kukuruzovic a 95. percben kihagyott! Besárgult Cameron Puertas az újonc egyik fontos középpályása, és mivel ugyanebben a csapatrészben Geismann továbbra is maródi, megállapítható: nem a legjobbak az előjelek Svájc második számú csapata ellen.

Olyan ez a Young Boys-Basel „versenyfutás”, mint nálunk a Fradi-Vidi. A bernieknek 11 pont előnyük van Sforzáékkal szemben. Épp csak pontot mentett hazai pályán a Lugano ellen a Basel, brazil gólvágójuk Arthur csak az utolsó fél órában lépett pályára. A Frei, Stocker, van Wolfswinkel trió már nem tudja a Szuperliga élére vinni ezt a csapatot, de a tavaly St Gallen-el szemben elbukott második pozíció idén meglehet. Arthur 8, Kasami 7 gólos, és megállapítható, hogy szerzett és kapott találatok tekintetében egyaránt harmadik hazája bajnokságában a rajna-parti város csapata. Zsinórban három mérkőzést nyert idegenben a Basel, s most a kissé megtépázott újonc ellen sem esélytelen!

Érdekes képet mutat a hazai és az idegenbeli tabella: a Lausanne hazai pályán még nem végzett döntetlenre 4 győzelem és 4 vereség áll a neve mellett, de ugyanez igaz a vendégekre is! Sforza együttese idegenben még nem remizett: szintén 4-4 vereség és győzelem a mérleg. Érezhetően problémákkal küzd az újonc a mérkőzés előtt hiányzói miatt, így azt gondolom, hogy a Basel előtt ismét győzelmi esély nyílik. Biztonsági tippem az x2!

Lausanne-Sport - Bázel: Dupla esély - Dupla esély tipp