Nézzünk még egy meccset hétfőre. Elise Mertens az idei nyolc győzelemből álló sorozatát folytathatja a cseh Karolina Muchova ellen. A belga nyerte az egyik múlt heti felvezető tornát is, így joggal tartják a bukik a mérkőzés esélyesének.

Kezdjünk talán Muchovával, akiről eddig kevés szó esett az idei torna kapcsán. Az általános cseh iskolát képviseli, így nagy adogatásokkal és erőteljes ütésekkel rendelkezik és ehhez párosul egy gyengébb lábmunka. Ehhez képest a tornán viszonylag sok adogatást bukott már, tőle szokatlanul. Hat nyert szett van a neve mellett, viszont már nyolcszor breakelték, míg Mertenst fele ennyiszer. Igazából az újraindítás óta Muchova se tudja a leállás előtt lévő teniszét hozni, de tegyük hozzá, hogy idén még veretlen. Mondjuk ehhez az is kellett, hogy Abu Dhabiban egy, míg a Gippsland Trophyn két forduló után lépjen vissza. Idén két meccsébe néztem bele és vagy én vagyok peches, vagy nagyon rosszakat fogtam ki. A Gippsland Trophy Paolini komoly veszélyt jelentett rá, pedig az olasztól távol áll a kemény borítás. Emellett pedig a Karolina Pliskova elleni előző körös meccsbe is bekapcsolódtam, de utólag már megbántam. Borzasztó teljesítményt nyújtottak a lányok és nem is értettem hogyan juthattak idáig. Biztos csak nekem vannak nagy igényeim egy-egy meccsel kapcsolatban, így ránéztem a számokra is. A lejátszott pontok 42% ki nem kényszerített hiba volt, ami azért igencsak rontott a színvonalon. Mivel a Karolinák csak GS tornákon találkoznak egymással, így megnéztem, hogy korábban milyen arányt produkáltak hibák terén. Nos, 2019-ben Wimbledonban csak a pontok 28,5%, míg ugyanebben az évben Melbourne-ben a pontok 35% jött a másik rontásából. Tekintve, hogy a melbourne-i pálya az utóbbi éveknél gyorsabb, így kimondhatjuk, nemcsak a meccs volt borzasztó a szemnek, de ezt a számok is alátámasztják.

Mertens eközben igencsak belehúzott. Az újraindítás után ő sem találta egyből a fonalat, viszont idén már sokkal jobb és kiegyensúlyozottabb. Az idei hát győzelme során mindössze egy szettet vesztett Svitolina ellen és az AO-n csak Zhu tudta megszorongatni egy játszmán keresztül. Ráadásul a Muchova elleni meccs nem rossz match-up neki. Karolina Pliskova ellen csak két vereséget tud felmutatni, viszont Muchovát nem is olyan régen, tavaly októberben verte Ostravában két sima szettben. Mivel GS tornát a belga sem szokott brillírozni, így talán ennyire sima meccsre nem számíthatunk, de azért győznie kellene az elmúlt hónapok tendenciája alapján. Amúgy a belgára teljesen jó hatással van, hogy barátnője/pár partnere Aryna Sabalenka talán a legjobb teniszét nyújtja. A fehérorosz példája követendő lehet neki is, mivel a leállás előtt sokáig egy szinten mozogtak. Vajon Melbourne-ben jön el az áttörés a belgának?

Mertens, Elise - Muchova, Karolina: Mérkőzés nyertese - Mérkőzés tipp