Mindig meglepő, amikor a Gorica szorzói kijönnek egy-egy mérkőzésen. Ma sincs ez másképp, van olyan iroda, ahol 3.00 fölé lövik a hazai győzelmet a 9. fordulóból elhalasztott Rijeka elleni meccsen. A Bajnokok Ligájának esti találkozói előtt érdemes lesz rámenni a horvát bajnokira, mert könnyű hasznot kínál.

Dambrauskas munkájára másutt is felfigyeltek, így a decemberi Hajduk elleni idegenbeli 4:2-es diadal után leszerződtette a Ludogorec. Pont a splitiek korábbi trénere Sinisa Orescanin kapta meg a nemzetközi kupa indulásért harcoló Gorica kispadját, így a januárt inkább a figyelemnek szenteltem, s nem bonyolódtam elemezgetésekbe. A rajt 2021-ben egy gyenge pulai döntetlennel, majd vereséggel (otthon 3:4 a Dinamóval úgy, hogy a 89. percben még 3:2-re vezettek Lovricék), egy őrült meccsel találta meg az új trénert. Aztán nagy diadal következett Rijekában, amit a váratlan varasdi 2:1-es zakó (itt is vezetett a Gorica) rontott el. A hullámzó kezdés miatt nagyon kíváncsi voltam, hogy mit csinál a továbbiakban az együttes. A kaproncai 0:1-s győzelem alkalmával alig adott esélyt ellenfelének Orescanin, míg a múlt hétvégén legjobbja besárgulása miatt (Lovric), igen nehezen tudta legyőzni a harcos Sibeniket a Velika Goricában székelő gárda. Apropó Lovric – már 14 találatnál jár a szezonban (tavaly összesen szerzett ennyit) -, értékét közel 6 millió euróra becsülik, nem véletlenül: kiváló rúgótechnika; precíz pontrúgások, nagy munkabírás. Nem tudom, hogy meddig tudják őt megtartani, de most egy erős hetet szusszanhatott, így pazar játékra számítok tőle a Rijeka ellen. Apropó Rijeka: a gyönyörű kikötőváros csapatának nagy mumusa a goricai csapat: utolsó 8 meccsükből hétszer kikaptak ellenük és csak egy döntetlenre futotta. Orescanin mérkőzés előtt interjújában kifejtette, hogy ugyan nehezen győzte le csapata az újoncot, de nagyon széles a hazai keret, így bárkit tudnak pótolni, s most győzelemre készülnek a hullámzóan teljesítő, de erős ellenféllel szemben.

Rozman mester (még csak 37 éves a szlovén) Rijekája meglehetősen kiszámíthatatlanul kezdte az új esztendőt. Nyolc meccs három győzelem, három vereség két döntetlen. Miközben le tudta győzni idegenben a Dinamo Zagreb együttesét, kikapott Varasdon, vagy otthon a harmatos Hajduktól. Legutóbb a sereghajtóval nem bírtak, hiszen korai gólváltás után az Istra tudott pontot rabolni a rijekai stadionból. Szemlátomást megviselte az őszi Európa Liga csoportkör az együttest, aki talán annak köszönheti nyolc pontos lemaradását aktuális ellenfele mögött, mert nem megy a góllövés. Andrijasevic ugyan nyolc találatnál jár, de maga a csapat összesen 25-nél, a dobogósokkal összehasonlítva: Dinamo 52, Osijek 33, Gorica 41.

Gyilkos szerda-szombat ritmust diktál a pótlások miatt HNL is, s ez minden klubot megvisel. Három dolog miatt húzok a hazaiak felé: nagyon fontos kulcsjátékosuk, Lovric kipihenten léphet pályára; évek óta nem találja aktuális ellenfelén a fogást a Rijeka; tulajdonképpen ez egy kulcsmeccs a harmadik pozícióért, s egy döntetlennel is tarthatja 8 pontos előnyét a Gorica. Szerintem nem kap ki a bukik által esélytelenebbnek tartott hazai csapat!

HNK Gorica - Rijeka: Dupla esély - Dupla esély tipp