Kétszer is találkozik egymással a héten a horvát bajnokság utolsó két helyezettje. Előbb Pulán, majd hét végén Zágrábban feszül egymásnak az Istra és a Lokomotiv. Jelenleg a még bennmaradó helyen áll a fővárosi klub, aki három ponttal gyűjtött többet a sereghajtónál, érdekes, hogy mindkét csapat gólkülönbsége 17:37 azaz, mínusz húsz. Jelenleg úgy érzem, hogy a nyáron még Bl-selejtezőben induló zágrábiak megmentésére irányuló expedíció előrébb tart riválisánál, így a pontszerzésüket ajánlom!

Már téli szünetben menesztették a vasutasok a korábbi sikerkovácsot Goran Tomicot, akivel ezüstérmes lett a csapat a tavalyi szezonban. A botladozó Rijeka, március 01-el épp őt nevezte ki vezetőedzőjének, míg a Lokomotívnál korább játékosukat, utánpótlás edzőjüket Jerko Lekót bízták meg a bennmaradás kiharcolásával. Nyáron jelentősen gyengült az együttes, és erős fiatalításba kezdett, amiből most kezdenek egy kicsit visszavenni. Leko jelentős játékosmúltjában (Monaco, Dinamo Kijev, Dinamo Zagreb) bízik a vezetés, de eddig a kilenc meccsen szerzett 8 pont meglehetősen gyenge tavasszal. Két győzelmüket idegenben aratták (Hajduk és a közvetlen rivális Varazdin ellen), míg a nagyoktól simán kikaptak: Osijek, Dinamo, Gorica. Hazai pályán érthetetlen vereséget szenvedtek a Sibeniktől még januárban (0:4), illetve a Rijeka elleni meccsen már kettővel vezettek, de egy kiállítás után 20 perc alatt kaptak hármat. Legutóbb domináltak Kaproncán, az edzői nyilatkozat szerint betömörült a Slaven, s a játék 20 méteren belüli sávra szűkült, amit nem tudott feltörni a fővárosi gárda (0:0). A vendégeket erősíti a jelentős Bundesliga rutinnal rendelkező görög Papadopoulos, a védelem tengelyében, s talán az, hogy egy ilyen kaliberű focistát a klubhoz tudtak csábítani 2020 októberében jelzi, hogy mennyire nincs a helyén jelenleg a Lokomotív.

Februárban, edzőt váltottak a pulaiak is. Türelmesek voltak, mert 2021 -ben zsinórban öt meccsen, egy gólos vereséggel kezdett az Istra. Korábbi játékosuk a még mindig csak 34 esztendős Danijel Jumic váltotta Budicint, s vele jöttek már a pontok is. Döntetlen Rijekában és oda-vissza verték az újonc Sineiket. Mégis a legnagyobb talán az volt, ahogy a Gorica ellen vezetni tudott az együttes bár végül kikapott (2:1). Most a 16. forduló elhalasztott mérkőzését pótolja a „spanyolos” együttes, ami ne tévesszen meg senkit sem. Az Istra az Alaves fiókcsapataként működik és többnyire a Hispánok „B” csapatába be nem férő - húszas éveik elején járó -, játékosokat kap a horvát együttes. Szerintem ez kényszerpálya, s a nagyon jó hazai utánpótlás játékosok helyett olyan légiósokat foglalkoztat a gárda, akik nem érezik át befogadó csapatuk helyzetét.

Kulcs meccs ez a javából, amiből dögivel kijut a feleknek. Ugyan a Sibeniket el tudták kapni a múlt hétvégén a hazaiak, de az ugyancsak kiesés elől menekülő varasdiak képesek voltak győzni Pulában. Azt gondolom, hogy klubként előrébb tart ellenfelénél a zágrábi alakulat, és jó idegenbeli mérlegük az edzőváltás után: 1 vereség (Dinamo), 2-2 döntetlen és győzelem megerősít abban, hogy pontszerzésükben bízzam.

Istra 1961 - Lokomotiva Zagreb: Dupla esély - Dupla esély tipp