Ismét az egyik kedvenc piacomról, Horvátországból ajánlok egy mérkőzést. A dobogó harmadik fokán álló Gorica, a futó szezonban, már kétszer is legyőzte a Hajdukot (2:1, 2:4), van olyan iroda, aki mégis háromszoros pénzt kínál a hazai győzelemre. Azt gondolom, hogy a minimum egy pont Velika Goricán marad a 25. forduló szombati mérkőzésén.

Önbizalommal telve nyilatkozott a mérkőzés előtt Sinisa Orescanin: „Tiszteljük az ellenfelet, akinek az értéke három-négyszerese a mienknek (ez azért messze nem igaz!), de győzni fogunk”. Mondandójában kifejtette, hogy a spliti együttest az új trénerük – Paolo Tramezzani – valamelyest összekapta. Dicsérte a Hajduk védelmét, mert a legutóbbi négy tétmeccsen nem kapott gólt. Azért itt tisztázni kell, hogy nem voltak valami veretesek az ellenfelek sem: a válságát élő Rijekát oda-vissza verték 1:0-ra, míg a kiesés elkerülését becélzó varasdiakat és a kupában a Lokomotív Zagreb együttesét tartották nullán. Személy szerint nagyra tartom a Goricát, mert önerőből építkezve csapatérték tekintetében ott tart, mint a Ferencváros. Szezon elején az európai kupaindulást akarták elérni (ezen akkor meglepődtem), s a bajnokság utolsó harmadában úgy dobogósok, hogy a negyedik Rijekával szemben 14 pontos előnyre tettek szert. Van egy „szupersztárjuk”, Lovric személyében, de rajta kívül is remek formát mutatnak jópáran: Kalik, Suk, Dieye, vagy a cserecsatár Mudrinski. A múlt héten megszorongatták az eszékieket is idegenben vezetni tudtak, s csak a harában egy 11-essel mentett pontot az Osijek. Önbizalomtól duzzad az együttes, edzőjük szavaival: „Jók vagyunk, jól játszunk, győzni fogunk”.

Láttam a Hajduk eszéki meccsét, ahol simán kapott ki a dalmát alakulat 2:0-ra. Akárhogy is nézzük, ez a csapat tulajdonképpen évek óta vegetál. Mindig úgy mennek neki a szezonnak, hogy elcsípik az egyeduralkodó Dinamót, aki most épp 23 pont előnnyel van a splitiek előtt. Híres a város vérmes, játékosait sem kímélő szurkolóiról, de látható, hogy az agresszív nyomást nem egy-egy személy viseli nehezen, hanem rendre elmenekülnek a gárdától az emberek. Mesélt erről Futács, vagy a korábbi magyar video elemzőjük is, s most ebben a szerepben van Gyurcsó is. Tramezzani elmondta az összecsapás előtt, hogy szereti a goricaiak fociját, mert keresik a kontaktok és sok a párharc játékukban. Mellette kitért arra, hogy nem viseli jól együttese a sorozatterhelést, és a hét első napjait a felkészülésükből elvitte a regenerálódás. Érdekes, hogy az olasz szakember mellőzi a spitiek legeredményesebb játékosát, a kilenc gólos Caktas az utolsó hat meccsen mindössze 37 percet kapott (el is döntötte a rijekai találkozót), míg kétszer padozott, háromszor pedig a keretben sem volt! Védekező középpályást is veszített a Hajduk az olasz Fossati kiállítás miatt nem állhat a csapat rendelkezésére.

Lehet, hogy a vendégek négy védős rendszere valamelyest összeállt az utóbbi meccseken, de ez a gárda korántsem kész. Sőt azt kell mondjam, hogy évek óta nem jut egyről a kettőre. Velük szemben egy teljesen jól működő koncepciót valósít meg a Gorica, s mindez a táblázaton is látszik. Mentálisan és fizikálisan is ellenfele előtt jár a hazai együttes, s szerintem az a minimum, hogy nem fog kikapni!

HNK Gorica - Hajduk Split: Dupla esély - Dupla esély tipp