Utolsó fordulót rendezik az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőjében. Sokat filóztam, hogy melyik mérkőzésről írjak elemzést, végül több okból is erre a mérkőzésre esett a választásom.

A H jelű négyes már eldőlt, Algéria és Zimbabwe biztosan kijutott a tornára, viszont a harmadik hely még kérdéses. Erre Botswanának és Zambiának is megvan az esélye, hiszen két olyan, tét nélküli mérkőzésen léphetnek ma pályára, amikor az ellenfélnél a jövő évi tornára való bekerülés a cél. Nem tudom, hogy milyen anyagi juttatásokkal jár egy esetleges harmadik hely, maximum a világranglista helyezés miatt lehet fontos a találkozó, ami a következő sorsolásnál dönthet esetlegesen.

A második, hogy ismerjük Zimbabwe múltját, tudjuk, hogy egy kis furfangosságért nem kell a szomszédba menniük. Igaz, erre nagyon kevés az esély.

Amiért úgy gondolom, hogy sok gól lehet a találkozón, az egy harmadik ok, mégpedig a csapatok védekezése és támadójátéka. Mindkét együttes hat-hat rúgott góllal áll, de amíg Zimbabwe hatot, addig Zambia tizenkettőt kapott. Ha azt nézem, hogy Afrikáról beszélünk, akkor ez a gólszám nem olyan kevés, simán benne lehet a mérkőzésben a sok gól.

Többször találkozott már egymással a két együttes, az elmúlt pár évben többször is volt három, illetve négy gól a mérkőzéseiken.

Majdnem az összes csoportban eldőlt már a továbbjutók kiléte, ezért több olyan találkozót rendeznek, aminek igazából tétje már nem sok. Én egy esetleges sokgólos mérkőzésben inkább látok fantáziát, mint egy kiugró eredményben, ráadásul a szorzó hasonló. Remélhetőleg nem egy kevés gólos találkozó lesz, és zöldülni fog a tippem.

Zimbabwe - Zambia: Gólok száma - Felett/alatt tipp