Egységes délután ötös kezdéssel véget ér az élvonalbeli angol fociszezon. A bajnoki cím és a kiesés már eldőlt, csupán a nemzetközi kupaindulás kapcsán vannak nyitott kérdések. Ancelotti vezetésével kijuthat Európába az Everton. A képlet több, mint bonyolult, megkísérlem összeszedni a lényeget.

A Leicester FA-kupa győzelme alapban kvalifikál, s ha nem jutnak be a BL-be a rókák, akkor elvileg ugrik egyet előre mindenki. Most az utolsó kör előtt a Liverpool és a Chelsea van a top4-ben, ha ők hozzák a kötelező három pontot, nem marad a kérdés. Várhatóan a kupagyőzelem miatt Európa Ligás lesz a Leichester, és így az angol hatodik és hetedik is csoportkörbe kerül a második számú sorozatban. Így pedig a nyolcadik helyezett mehet a Konferencia Ligába. Nos, igazán a 7. és a 8. pozíció a nagy kérdés, amiért a Tottenham (épp az ötödik Leicesterrel játszik), az Arsenal, az Everton fut versenyt, minimális esélye a Leedsnek is van. Itt jön képbe Liverpool kék fele, és a manchesteri záróforduló. Olaszos 4-4-2, kevés rúgott és kapott gól. Ez most az Everton, aki a stabil Wolves (1:0) legyőzése után saját kezébe vette a sorsát. Az utolsó négy meccsét behúzta az Arsenal de így is csak egy pontra jött fel Ancelotti csapatára. Vélhetően Londonban verik az ágyúsok a Brightont, s így a bajnok elleni bravúrgyőzelem, vagy legalább 1 pont (ez esetben a Tottenham veresége) kell most a kékektől. James Rodriguez sérüléssel bajlódik és lélekben már a Copa Americára készül, míg a cséká Coleman épp a Farkasok ellen dőlt ki. Persze a City ellen könnyen kaphat egy sima verést az Everton, de nem játszhat 0:0-ra, kockáztatnia kell, mert veszíteni valója nincs!

Guardiola ismét bajnok lett, de a spanyol szakvezető, már jó rég nyerte meg a Bajnokok Ligáját a Barcelonával. A Bayern szakvezetőjeként csak vergődött a nemzetközi porondon, most viszont a Cityvel sikerült bejutni a fináléba. Ott a Tuchel irányította Chelsea lesz az ellenfél. A német szakvezető ritmusosan veszíti el a döntőket: tavaly a PSG-vel, most az FA-t… Szóval azt gondolom, hogy Guardiola a jövő szombati portói meccsre fókuszál. Mióta bajnok lett a manchesteri hupikék gárda, alaposan elhanyagolja a védekezést, utolsó három bajnokiján sorra kapja a gólokat: Chelsea elleni vereség (1:2), Newcastle (3:4-es diadal) és a Brighton (3:2-es zakó) ellen pedig 3-szor kapitulált.

Tökéletesen mindegy tehát a hazaiaknak az utolsó forduló eredménye, így azt gondolom, hogy hátul megint jó lesz az együttes egy gólra. Az Everton céljaihoz pedig kell a gól, így azt mondom, hogy a feldobott szorzón ajándék a vendégtalálat!

Manchester City - Everton: Everton által szerzett összes gól - Felett/alatt tipp