Kicentizte Ukrajna a továbbjutást, aki talán az első fordulóban Amszterdamban nyújtotta legjobb teljesítményét. Csoportgyőztesként léptek tovább az Ibra nélkül felálló, a torna előtt sokak által lesajnált svédek. Azt gondolom, hogy aki képes lenullázni egy spanyol válogatottat, annak nem kell tartania attól, hogy nagy pofonokba szaladna bele. Úgy érzem, hogy a rendes játékidőben nem fog győzni Shevchenko legénysége a Hampden Parkban.

Először simának festett Észak-Macedóni legyőzése (2:0 után meleg lett a „néptipp”), ami végül szűkös lett. Az ukránok előszeretettel használják a 4-1-4-1-es rendszert, ahol Yaremchuk az ék, s mögötte van bőséggel kraft a középpályás sorban. Érdekes, hogy Zinchenko a Cityben szélső védőként robbant be az európai fociba, mégis egy sorral előrébb tolta őt a szakvezetés. Mellette Yarmolenko (West Ham), és Malinovsky (Atalanta) is fontos tényező, Zubkov kiesésével csökkent a rotációs lehetőség. Hollandia ellen megnyerte a foci szerelmeseit Ukrajna, mert a kétgólos hátrányból szinte a semmiből állt fel, s a hősiességen nem csorbított a vereség sem. Azonban úgy vélem, hogy az együttes lejtmenetben van, mert a hosszú klubszezonban „elhasználódtak” a játékosok. Ne feledjük, hogy egy évet ment a fociidény folyamatában, s talán az ukrán erőforrások lehetnek a legvékonyabbak a legjobb 16 között: háború sújtotta ország, kevesebb pénzel, rosszabb rehabilitációs lehetőségekkel, vékonyabb edzőtáborozással stb…Szerintem mindezek a tényezők össze fognak adódni Skóciában.

Vérprofi ez a svéd együttes. Nagyon jól sült el Ibra nem „visszatérése”. Csapategység, stabil 4-4-2, egy olyan közösségben, ahol mindenki tudja és teszi a dolgát. Ez egy dolgos, munkás együttes, amelyből egy Forsberg ki tud emelkedni (egyébként a Leipzigben nem ő a gólzsák, sem a legélesebb kés!). Adott a kellő tapasztalat Ekdal révén, illetve a kezdőben jó korban lévő (húszas éveik második felében lévő) játékosok tolják, akik eleget játszanak csapataikban: Augustinsson (Werder), Lindelof (MU), vagy a krasznodari Olson, Berg duó. Alaphelyzet, hogy ezek a spílerek mind taktikai, mind fizikai szempontból képzett, stabil emberek, akik könnyedén lejátsszák az Andersson által felvázolt kontrolált focit.

Döntő ebben a párharcban a nemzeti szövetségek profizmusa, lehetőségeik kimaxolása. Nagyon becsülöm Svédországot, hogy továbbjutóként nem adták le a lengyeleknek az utolsó fordulós meccset, és a hosszabbításban volt erejük megnyerni csoportjukat. Szerintem ezek a mentális tényezők egy csapat tartását és jövőbeli teljesítményét, egységét erősítik, ami az egyenes kieséses szakaszban döntő lehet. Egy szó, mint száz, úgy érzem, hogy ebből a párharcból a svédek jutnak majd tovább, azaz nem kapnak ki!

Svédország - Ukrajna: Dupla esély - Dupla esély tipp