Két bajban lévő, nehézségekkel küzdő klub csap össze a BL-ben. A kérdés valójában az, hogy melyik csapat válsága a mélyebb. A jobb anyagi helyzetben lévő skótok egy merész és gyökeres változtatást vittek végbe edzőválasztásukkal a nyári szünetben. A dán bajnoki címről lecsúszó Midtjylland szintén új edzővel, a régi koncepció szerint menne tovább, viszont a bajnoki rajton váratlan vereséget szenvedett hazai pályán.

Sokkolta Skóciában a Rangers a mezőnyt, a második helyezett Celticre 25 pontot vert, és kupadöntőn is Gerrard együttese nyerte a városi rangadót. Neil Lennon vezetésével, még a 2019/20-as bajnokságot meg tudták nyerni a lóherések, a lejtőn a Ferencváros elleni tavaly nyári kiesés indította be a klubbot. Már ekkor is inogott a kispad Lennon alatt, mivel azonban az Európa Ligában sikerült a csoportkör, így 2021-ben is tovább dolgozhatott a 49 éves szakember. Aztán jött a Ross Country elleni 1:0-s vereség és február végén a sokáig húzódó felmondás csak elérkezett. John Kennedy a klub korábbi játékosa végigszenvedte a szezont, a második pozíció így is BL-indulást ért. Jött a gyökeres váltás nyár elején: a görög-ausztrál, korábbi ausztrál szövetségi kapitány Ange Postecoglou kapta meg a glasgow-i csapatot. Legutóbb a japán ligában dolgozó szakember Ázsia kupát, bajnoki címet nyert a Yokohama Marinors együttesével. Az európai szurkolók számára teljesen ismeretlen szakvezető, négy barátságos meccset játszott új csapatával angol másodosztályú ellenfelek ellen (2 győzelem 1-1 vereség és győzelem). Jött rögvest egy japán szélső Furuhashi a transfermarkt szerint 5,4 millió euróért, csakúgy, mint az izraeli Abada (újabb 2 millió) az utolsó pillanatban estek be mindketten, a kupameccs előtt alig egy héttel. Hosszú idő után jutott ki Skócia nagy tornára. McGregor lőtte a nemzeti csapat egyetlen gólját az EB-n, rajta kívül csupán két Celtic játékos volt a keretben: Taylor és Turnbul nem léptek pályára. A gyökeres váltás után első tétmeccsét játssza most a Celtic és a legutóbbi Preston elleni verseségből (0:1) kiindulva, nehéz azt képzelni, hogy késszen áll az együttes az európai szereplésre.

Csupán három bajnoki címe van a Midtjylland együttesének. Ők azok, akik matematikai alapon alakítják ki a keretet és a játékkoncepciót. Bedobás, és pontrúgás variációik olyan szinten ki vannak dolgozva, mint egy NFL csapatnál a támadáshívás. Maga Klopp is vett át edzésmódszereket, hívott dán elemzőket a bedobások utáni játékszervezés fejlesztésére, mind támadó, mind védekező szemszögből. Rosszul sikerült az előző év hajrája. Ugyan az aarhusi együttest a zárókörben 4:0-ra elkalapálta a Midtjylland, egy ponttal lemaradt a Bröndby mögött így csak ezüstérmet szerzett. Az utolsó négy fordulóban 8 pontot hullajtott az akkori címvédő, míg a Bröndby csak 3-at, s kulcsmeccsüket is a későbbi bajnok nyerte 3:1-re. A helyzet az, hogy 1:1-nél emberhátrányba kerül a Midtjylland, s egy félidőn át 10 emberrel küzdve csúszott ki a kezéből a meccs, majd később a trófea. Bo Henriksen múlt pénteken mutatkozott be tétmeccsen a kispadon és egy hosszabbításban bekapott góllal vereséggel (1:2). Az Odense elleni meccsen a szokásos összetétel: három brazil (minden csapatrészben egy: Paulinho, Evander, Junior Brumado) és dán fiatalok (u19-es eb-n játszók). A pálya közepén a nigériai szűrő Onyedika próbálja adni a stabilitást a letámadásokhoz.

Újra és újra átgondolva ezt a párharcot, mindig oda lyukadok ki, hogy bizony ezek a csapatok így július közepén nincsenek felkészülve a szezonra. Most mégis egy párosmeccsen egyikük megy az EL-felé majd, s korántsem biztos, hogy a jobbik! Úgy érzem, hogy a dánok személyi változtatás után mennek tovább a koncepciójuk szerint, míg a skótok új emberekkel, új játékot tanulnak épp. Szerintem az első felvonás első 45 perce a kivárásról szól majd: minimális kockázat, játék lassítása, kivárás. Kisebb a törés a Midtjylland oldalán ezért azt mondom, hogy nem lesznek hátrányban félidőben.

Celtic - FC Midtjylland: Dupla esély - 1. félidő - Dupla esély tipp