Bevallom férfiasan, nekem ez lesz a fő tippem a pénteki napra. Nem biztos, hogy nem fürdök be vele, de én ebbe a -19,5-be szerelmes lettem. Egyszerűen képtelen vagyok elengedni, pedig Japánnak nem szokása 20+ ponttal kikapni. USA ellen a 2016-os Olimpián 110-64 arányban kapott ki Japán, az 46 pont. Rendben van, hogy az 5 éve volt, Japán meg nyílván rágyúrt a hazai Olimpiára, erre a ciklusra, és bizony azóta, hogy anno McCoughtryék jól bucira verték Japánt, csak egyszer kaptak ki nagyon, egy Kína elleni Asian Games meccsen. A 2018-as vb-n is korrekt meccseket hoztak, de hát a Team USA a csajoknál azért egy más szint.

Birdék amúgy jó pocsék rajtot vettek Nigéria ellen. Néztem a meccset, fogtam is a fejem. Griner volt nagyon elvarázsolva, jó megmozdulása nem volt, aztán jött Fawles, Charles, Loyd, és megindult valami. Griner is összekapart egy dupla duplát, de nekem Nigéria kellemes csalódás. Érdekes lett volna, ha a FIBA engedi játszani a legjobb Omwumikét a három vagy négy lány közül...

De nem engedte, így Nigéria bár jól tolta, 9 ponttal kikapott. Nekem nagyon tetszett a nigériai lányok hozzáállása, küzdeni tudása, minden labdára mentek, és hát ja, képzetlenebbek, mint az amerikai lányok, de nagyon nagyot nőttek a szememben.

Grinerre visszatérve, hát fogalmam sincs, hogy a japán lányok mit kezdenek vele. Griner ugye fénykorában zsákolgatott is, mostanában már nem látok tőle hasonlót, nem is erőlteti, magára is szedett pár kg-t, de jól áll neki. Griner 203 cm (legalábbis ennyinek van feltüntetve, amúgy 206 centi körül van reálisan), de ott van Fawles, Charles, A'ja Wilson, fogalmam sincs, mit kezdenek majd velük a japán lányok.

Kegyetlen érdekes az ún shot chart, aminek a linkjét is berakom:

http://www.fiba.basketball/olympics/women/2020/game/2707/Japan-France#|tab=shot_chart

Látható, hogy japán vagy ziccert dobott, vagy triplát. Az ilyen Rip Hamilton-féle középtávolik Japán csapatánál eltűntek. Mindössze két ilyen dobás volt, hihetetlen okos játék, és trendi. Igen ám, de most a ziccerek korcsosulni fognak, mert az amerikai lányok egyébként nem szokták ellazsálni a védekezést sem. Maradnak a triplák, amik meg eleve rizikósak, egyik nap ilyen, másik olyan. Ha a triplákból nem hoz egy 40-45%-ot Japán, akkor esélytelen, hogy a tipp rossz legyen. De én úgy számolok, hogy még egy 40% mellett is jöhet. USA lányaitól azt várom, mint a fiaitól. Lillardék is ótvarul kezdtek, aztán Irán ellen azért megmutatták, hogy mit tudnak valójában. Szerintem a 2. meccsen már Grinerék is komfortosabb játékot tolnak majd, én amondó vagyok, meglesz a közte 20.

USA (n) - Japán (n): Hendikep - Hosszabbítással - Hendikep tipp