Furcsa leírni, mégis tény: Kazahsztánba nem győzni járnak a csapatok, ha európai kupaselejtezőkről van szó. Helyszín a keleti metropolisz Nurszultán és az Asztana Aréna, ahol az ukrán kiscsapat simán megremeghet, az első meccs 0:0-ja után.

Rendre „berobban” a nemzetközi labdarúgásba egy-egy klub a Dinamó Kijev és a Sahtar árnyékában. Menetelt már a Dnipro, megmutatta magát a Zorya és ki ne emlékezne a harkovi Metalisztra aki anno a DVSC verte nagyon meg Herczeg Bandi bácsi idején. Épp velük játszott a hétvégén bajnokit a Kovailivka, aki nehéz csatában szűken 1:0-ra tudott győzni. Tavaly egyébként a Kolos nagy hajrában tudta elcsípni a negyedik helyet Ukrajnában. Ötvédős rendszerrel operál Kostyshyn, de nem tudott az első meccsen előnyt kiharcolni (0:0), pedig emberelőnyben játszhatott legénysége.

Nem kisebb csapatot, mint a Steaua Bukarestet vágta haza az előző kanyarban a Sahtyor! Az idegenbeli 1:0 után Karagandyban 2:1-re győztek a kazahok, és a csatát 11-es párbajig vitték. Fontos meccsein rendre felpakol 6-7 légióst a pályára az orosz Adiev, aki április óta vezeti az együttest. A kazahok is három belső védővel, támadó attitűddel lépnek pályára, így meglepő volt az első meccs gól nélküli eredménye. Azt gondolom, hogy a kétszeres bajnok Sahtyor klubként előrébb jár ellenfelénél, még akkor is, ha az ukránok kerete, pillanatnyilag többet ér.

Meglepődtem, amikor a Kairat Almaty kettős győzelemmel legyőzte az izraeli bajnokot a BL-ben, majd otthon elkapta a szerb Crvena Zvezdát is. Tudom, hogy egy teljesen más csapatról van szó, azonban aki a Steauat búcsúztatja, annak nem kell megijednie egy feltörekvő ukrán csapattól sem. A kazah bajnokság tele van egyébként tökös csapatokkal (Aktobe, Astana, Ordabaszi, Tobol), így a Sahtyor a bajnokság felén túl, csupán 11. a tabellán. A tavalyi kazah negyedik, úgy tűnik, hogy a nemzetközi kupára helyezi a hangsúlyt. Ha nem bírt vele hazai pályán emberelőnyben a Kolos, akkor mi lesz az ukránokkal Nurszultánban? Szerintem a bukarestiek kiejtése után, most sem fog kikapni a Karagandy!

FC Shakhtyor Karagandy - Kolos Kovalivka: Dupla esély - Dupla esély tipp