Hansi Flick Bayern Münchenje alapvetően egy támadó felfogásban játszó overes csapat volt, főként a tréner első időszakában. Nem fogta vissza együttesét a fiatal tréner, s most a Lőw alatt ellaposodó válogatott is a „rúgjunk még többet” elv szerint kezd üzemelni. Izland átalakul, s korábbi sikereiből táplálkozva próbálja újraépíteni magát.

Végigcsinálta a 2020-as évet Erik Hamren a szigetország válogatottjával. Ellenünk némiképp pechesen buktak el egy ki-ki meccset, sokáig vezetve. Azt követően pofozógépként estek ki a Nemzetek Ligájának „A” csoportjából (félő, hogy ez vár ránk kis…). Új szövetségi kapitányuk Armar Vidarsson holland és belga légiós pályafutás után lett edző, s most az évekig hatékony 4-4-2-es felállást próbálja átszervezni. Van, hogy 4-1-4-1, van, hogy 4-3-3 a gárda hadrendje. Storck alatt mi is hasonló szerkezetben játszottunk: a szélső középpáyások egy sorral előrébb jöttek a center mellé az ellentámadások alkalmával, míg a védősor előtt álló szűrő (labdaszerző), felállt védelem ellen fellépett és osztogató kulcspasszokat adó szerepkört töltött be (Gera, Nagy Ádám). Tudjuk nagyon jól, hogy a nagy csapatok ellen ez a felállás azért meglehetősen sebezhető. Gyorsabb, erősebb támadók esetén fenn szerzett labdákkal egészen elől kezdheti az akciók építését az ellenfél. Próbálják fiatalítani keretüket az izlandiak. Mikael Andersson megkapta a lehetőséget Észak Macedónia ellen és 23 éves bemutatkozott a hétvégén, a 19 éves Andri Gudjohnsen a Real B csapatából, csereként állt be és kiegyenlített 0:2 után ugyanezen a meccsen. Szóval vannak feltörekvő játékosok, akikben van annyi szemtelenség, hogy egyszer akár betaláljanak Neuer kapujába.

Tavaszi vb-selejtezőjüket behúzták a németek Duisburgban még Löw vezetésével (3:0). Akkor már a hetedik percben kettő volt közte, így igazán könnyedén szerzett három pontot a nationalelf. Az Észak-Macedónia elleni váratlan vereség miatt nem engedhet meg több botlást magának Németország, így valószínűleg behúzzák ezt a találkozót is. Maga a csoport még nem lefutott, nincs akkora előnye Flickéknek, mint Dániának, vagy Angliának, pedig ellenfeleik azért nem fajsúlyosak: Örményország, Románia, Észak-Macedónia. Azt gondolom, hogy az EB után az új sikeredzővel (BL!, bajnoki címek) akkor fog legjobban összegyúródni a keret, ha minél jobb meccseket játszva, minél nagyobb sikereket arat.

Nem fogja majd vissza magát Németország. Egyrész még kellenek a pontok, másrészt Flick habitusa nem engedi a lötyögés a világsztároknak. Izland szerintem ideig-óráig képes lesz majd az ellenállásra, azonban nem célozza meg a bekkelést. Azt várom, hogy nyíltan felveszi majd a kesztyűt a hazai csapat, s megpróbálja megrángatni az oroszlán bajszát. Jó, sokgólos összecsapásra számítok!

Izland - Németország: Gólok száma - Felett/alatt tipp