Immáron tizenegy bajnoki mérkőzésre nyúló sorozattal a háta mögött vendégeskedik Alanyában a Basaksehir együttese! A török pontvadászat 20. fordulójában a tabellán harmadik helyezett isztambuli klub aktuális idénye az előző szezonhoz képest mérföldekkel gyümölcsözőbb, s egy esetleges szombat délutáni vendégsikerrel közelebb zárkózhatnak a BL-selejtezőt jelentő második helyhez!

Ugyebár a Süper Ligben legutóbb karácsony előtt rendeztek fordulót, amikor is a Basaksehir igazi rangadóval zárta a 2021-es naptári évet. A toronymagasan listavezető, valószínűsíthetően idei bajnok Trabzonspor otthonába látogattak. A meccs igazságosnak mondható gól nélküli döntetlennel zárult, amivel szerintem a Basaksehir tökéletesen elégedett volt. Most azonban az év első tétmeccsén egyértelműen győzelmi kilátásokkal látogatnak a játékerőben kevésbé minőséginek számító Alanya vendégeként. A szezon elején egyértelműen verettem volna az isztambuliakat ezen a meccsen, hiszen a korábbi híres török focista, Emre legénysége első négy túráján egyaránt zakózott! Ám az azóta eltelt 5 vendégjátékon összegereblyézett 11 pont (3-2-0) jelentős formajavulást mutat székhelyüktől távol!

A hazai pályán szereplő Alanyaspor jelenleg a mezőny középső harmadában helyezkedik el. Legutóbb a Karagümrükkel szemben pontosztozkodásra került sor (1:1), ám a tény, hogy három meccse nyeretlenek nem a legjobb előjel. Az elmúlt öt fordulóban mindössze egyetlen sikert tud felmutatni Bulent Korkmaz gárdája a sereghajtó Malatyaspor ellenében. Így most újfent hazai közönség előtt biztosan igyekeznek majd megnehezíteni a Basaksehir dolgát. Mindenesetre a csapat önbizalmának jót tehetett a Kupában az alsóbb osztályos Mardin ledózerolása december végén (5:0).

Igazából elég erőteljesen ikszes, ám gólszagúnak érzem valahol a csörtét, pláne akkor, ha megnézem, hogy az elmúlt három egymás elleni meccsükön a Basaksehir nem tudta egyszer sem legyűrni az Alanyát. Ami valahol mégis a vendégek felé billentené számomra a mérleg nyelvét, az az idei jó szezon. Ahogy írtam tavaly kb. a Basaksehir a kiesés ellen küzdött, így nem csoda, hogy mostani ellenfelüket akkor nem tudták elkapni, hiszen nem egy rossz együttes a hazai gárda. A másik nyomós érv a vendégek oldalán, hogy az Alanyaspor nem rendelkezik valami bivalyerős mérleggel hazai pályán (4-2-3). Ám mindezek ellenére nem merem megtenni DNB-ben a Basaksehirt. Sokkal inkább bízom a gólváltásban.

Mind a hazaiak, mind pedig a vendégek oldalán ott vannak az elsőszámú gólvágók (Famara, Davidson, illetve Stefano Okaka vagy Edin Visca). Az Alanyánál pedig a pénteki hírek szerint két fontosabb védő játéka is kérdéses Christian Broja és a nigériai Chidozie személyében.

Összeségében én mindenképpen azt várom az Alanyától, hogy nem ijednek meg a jó formában lévő Basaksehirtől, s hazai pályán felveszik kesztyűt, míg a vendégek aktuális formája mindenképpen arra utal, hogy reális cél számukra a győzelem megszerzése. Így reményeim szerint lejön egy mindkét csapat gólt szerez tipp.

Tippem: 1:1-es döntetlen

Alanyaspor - İstanbul Başakşehir: Mindkét csapat gólt szerez - Igen/Nem tipp