Régen volt ilyen izgalmas az olasz bajnokság: a Milan és az Inter fej-fej mellett haladnak, aki hibázik, bukja a bajnoki címet. A Roma tegnapi győzelmével az bizonyossá vált, hogy ki indul a Bajnokok Ligájában és ki az Európa Ligában. A nemzetközi szereplésben egyetlen nyitott kérdés maradt: a Konferencia Liga szereplő személye.

Ebben a harcban viszont nem áll túl fényesen az Atalanta. Ugyanis a sorsuk nem a saját kezükben van: a Fiorentinával pontazonosság áll fenn, és az olasz bajnoki rendszer szabálya az, hogy pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt. Abban pedig jobb a Viola: Bergamóban 2-1-re nyertek, Firenzében pedig 1-0-ra. Ezáltal az kell az Atalantának, hogy több pontot szerezzenek ebben a fordulóban, mint a Fiorentina. Nem lehetetlen küldetés ezt teljesíteni, mivel a Fio a Juventust fogadja. Persze fene sem tudja, hogy miben állapodott meg a két csapat Dusan Vlahovic átigazolása során, lehet, hogy csurgatni kell némi pénzmagon túli dolgot is. De ne konspiráljunk, inkább koncentráljunk az Atalanta meccsére.

Gasperini mester csapata idén haloványan játszott. Önmagához mérten. Olyan magas szintre emelte az elvárásokat, aminek nagyon nehéz megfelelni. Csak akkor lenne esélyük a szintet tartani, ha minden meccsükön a top formát hozták volna. Ez idén viszont nem sikerült, sokszor nem azt nyújtották, amit megszoktunk. Nem volt meg a játékukban az az átütő erő, dinamika, mint korábban. Gyakran éreztem azt a játékukat nézve, hogy csak tologatják a labdát, de az előre játékban nem volt meg az a gyilkos ösztön, ami jellemezte őket éveken át. Három passz, átfutnak a védelmen, elöl meg flakszni nélkül bevágják. A domináns futball megvan, letolják az ellenfelet, az ellenfél térfelén mozog a labda, de nem előre, sokkal inkább szélre, és a tizenhatoson belül sem előre mennek, hanem mindig oldalpasszokkal próbálkoznak. Persze átalakult a keret, idő kell a játékosoknak a stílushoz történő aklimatizálódáshoz.

Gasperini szerződése lejár a nyáron, és sokan azt kérdezik, vajon mi lesz vele. Hallottam olyan pletykákat, hogy a Genoa szeretné őt megszerezni, és átalakítani a játékát vele, de mennyire lehet motiváló egy ilyen kaliberű edzőnek a másodosztály?! BL után menjen Serie B-be bohóckodni? Nekem ez nem tűnik realitásnak. Az Atalanta új amerikai klubtulajdonai számolnak az edzővel, azt olvastam, hogy odatettek elé már egy szerződést. Emellett pedig elkötelezettek a csapat megerősítése mellett, mert jövőre ismét BL-helyet szeretnének.

Ha ebből indulok ki, akkor azt gondolom, hogy az Atalanta harcolni fog a nemzetközi porondot jelentő pozícióért. Ehhez tökéletes ellenfél az Empoli, aki lényegében letudta már az idei szereplését, pár forduló óta bohóckodnak csak. Ezt nem az eredményekre mondom, hanem a játékra. Nagyon hektikus, örömfocit tolnak, amiben benne van minden: Napoli verés az utolsó pillanatokban, az Inter ellen 2-0-s vezetés 20 perc után, majd mégis 4-2-es zakó, az életéért küzdő Salernitana elleni 1-1, szóval egyszer sem unatkozunk, ha őket nézzük.

Az Atalanta menni fog előre, gyorsan meg akarja szerezni a biztonságos nyugalmat jelentő 2-3 gólos vezetést, aztán figyelni a Fiorentina-Juventus meccs eredményét. ebben szerintem az Empoli partner lesz, gyorsan összehoznak legalább két gólt maguknak. Épp ezért én az első félidőben látom a lehetőséget gólok szempontjából, a másodikban pedig a lötyögést tudom elképzelni. Az első félidő 2-3 góljára jó az opció, én AH 2 mellett tettem le a voksom.

Atalanta - Empoli: Gólok száma az első félidőben - Ázsiai - Asian Over/Under tipp