Mostanában jó pár gondolatot megosztottam arról, hogyan látom az izlandi bajnokságot. Számomra nagyon szimpatikus az a stílus, amit felkaroltak az északi országban. Nem csak a klubcsapatok, hanem a nemzeti válogatott is hasonló stílusban játszik. Ez pedig a gyors és „aktív” foci, amiben benne van, hogy elől és hátul is kinyílik a gólzsák. Legutóbb néztem az Izland-Izrael válogatott meccset, és nagyon tetszett a fiatalos, dinamikus focijuk.

Nézzük meg, hogy ez klubcsapat szintre hogyan gyűrűzik le: van a tavalyi bajnok, a Vikingur, akik egy ponttal előzték meg az előző szezonban a Breidablikot. Már akkor látszott, hogy a Breidablik lesz a jövő csapata, mert dugig vannak fiatalokkal. Szerintem a Breidablik stílusa hajaz a legjobban a válogatottra, hasonló felfogásban lépnek pályára mindkettő helyen.

A válogatottban nem sok játékosa szerepelt a Breidabliknak, mert egyelőre még csak az U-csapatokban domborítanak: a középpályás Hoskuldur Gunnlaugsson és a védő Damir Muminovic csak 4-4 percet kapott San Marino ellen, a csatár Jason Dadi Svanthorsson már 21 percet játszott ezen a meccsen, míg a csatár Dagur Dan Thorhallsson az U-21-es csapatban három meccsen is pályára lépett, a másik csatár Isak Thorvaldsson azonban már a harmadik U-21-es meccsen, Ciprus ellen csak kispadozott.

Látható tehát, hogy összesen 5 játékosuk szerepelt a különböző nemzeti válogatottakban, és ott sem játszották túl magukat. Nem mondható el, hogy elfáradtak volna. A kéthetes szünet tehát kártékony hatással nem járhatott, a játékosok kipihentek, frissek, és az eredmények miatt feldobódott hangulatban vannak.

A csapat facebook-oldala nem túl aktív és informatív, tehát sok új adatot nem lehetett szerezni a mai meccsel kapcsolatban. Az biztos, hogy Anton Ari Einarsson kapus a Valurból érkezett, és számára fontos lesz ez a mérkőzés, mivel éveket húzott le korábbi csapatánál.

A hazai Valur egy igazi középcsapat. Legutóbb a két csapat a kupában találkozott, ahol 6-2-re nyert a Breidablik fordított felállásban. Viszont milyen meccs volt az: 2-0-ra vezetett már a Valur, és onnan állt fel és fordított a Breidablik, hatot rúgva. Nagyon jó meccseket játszik egymással a két együttes, most is várhatóan sok gólos végeredmény várható, a végén Breidablik győzelemmel, mert ők most nem tudnak hibázni a bajnokságban.

Valur Reykjavík - Breiðablik: Gólok száma - Felett/alatt tipp