Indul Olaszországban a huszadik forduló a pénteki játéknappal. Véleményem szerint nem érdemes kihagyni a Spezia bolognai vendégjátékát. A folyamatok és a számok is azt vetítik előre, hogy egy könnyen fogható minimális over tálcán kínálja magát.

Nem bírt a sereghajtó cremonai csapattal a Bologna. Számomra meglepetés volt a hazai 1:1. Tiago Motta együttesének játékát teljesen széttördelte az újonc. Jellemző, hogy a rengeteg játékmegszakítás, hiszti miatt az utolsó 10 percben öt sárgát is kiosztott a játékvezető. Más módszerekkel akarja kivívni a bennmaradást a Spezia, és az talán hatékonyabb is: focizni akar. Próbálta ezt a Roma ellen az együttes, de a háromvédős rendszerét beszorította Mourinho, és két jókor szerzett góllal (első félidő vége, második eleje) le is zárta a meccset a fővárosi csapat. Azt gondolom, hogy a kevésbé taktikus Bologna ellen több területe lesz Gotti mester csapatának. A vendégek részéről továbbra is nagy mínusz, hogy a házi góllövőlista vezetője, Nzola sérült, így marad a kétcsatáros rendszerben Verde és Gyasi. Gotti mégis derűs a mérkőzés előtt, mert aktuális ellenfele sokkal szellősebb, mint a Roma volt. Bízik a középpályásai kreativitásában, a több megnyíló területben, hiszen a Bologna győzni akar, s nem lesz olyan szinten fegyelmezett, mint a Farkasok. Ampadou – a walesi válogatott szűrője – a megszerzett labdákkal vélhetőleg jól fog gazdálkodni és a kiosztások után lesz gólszerzési lehetőség a Spezia előtt.

Arnautovic a bolognai rendszer nagy hiányzója 4-5-1-es felállásban. Tisztességes „tank”, középcsatár nincs Motta keretében, ezen a poszton a rutintalan 18 éves Rimondo lehetne bevethető. Egyenlőre, nem engedi el a hadrendet a Bologna, így többnyire Sansone kínlódhat elől, számára idegen poszton. Az esetlen helyzet egyértelműen kudarcot vallott az erősebb klubok ellen: Lazio, Atalanta, Roma – a vb után 2023-ban. Amikor kellett volna a győzelem az egész mezőnynél jóval gyengébb Cremonese-vel szemben, akkor is égtek, azonban jó példa lehet az udinei meccsük, amikor hátrányból, mentálisan megújulva is kettőt vert a rossoblu.

Mindig az a fő kérdés: Mi lesz a forgatókönyv? Nyilvánvaló, hogy dominálni fog a hazai csapat, és talán egy kinyílt védelmet szépen meg tud kontrázni a Spezia. Ebben az esetben a tipp megáll majd, mert valahogy egyet csak-csak talál majd a Bologna is. Ha Mottáék szerzik meg a vezetést, akkor a kitámadás a vendégekre fog állni – hiszen ők nyerhető meccsnek gondolják ezt az összecsapást. Segítségünkre lehetnek a szögletek is különösen a második félidőben. A Spezia meccseinek 52 %-ban van legalább 5 sarokrúgás a második negyvenöt percben, amelyek impotens támadójáték esetén (főként bolognai oldalról gondolom) potenciális gólszerzési lehetőségként funkcionálhatnak. A számok egyébiránt jók, azaz mindkét alakulat átlaga simán 1,5 felett van mérkőzésenként. Élőben a második félidei gólokba lesz érdemes belekapaszkodni – ebben a Bologna a jó: 1,74-es átlag, és a 19 forduló alatt 13-szor született mérkőzésein minimum két találat a második játékrészben! Remélem, hogy a feldobott over, végül könnyű szülés lesz!

Bologna - Spezia: Gólok száma - Felett/alatt tipp