Feldobta a kölni futballt az őszi nemzetközi kupaszereplés. A kettős terhelésből ugyan nem jöttek ki jól a kecskék, s ha újra akarják élni a kupacsatákat, bizony tetemes hátrányt kell ledolgozniuk (minimum 9-10 pont attól függően, hogyan alakul a BL vagy az EL végjáték és a DFB kupa). Most a sereghajtó Schalke lesz az ellenfél, s „tavasszal” ilyen könnyűnek ígérkező meccse nem volt Steffen Baumgart keretének.

Két fontos hiányzó, továbbra is hátráltatja a munkát az 1FC. Köln együttesénél. A támadások végig vitelekor Uth és Andersson is fontos fegyver lehetne. Ennek ellenére egy laza 7:1-es diadallal kezdte az újévet az együttes. Tigges az új ék, és a Tunéziával Katart is megjáró Skhiri egyaránt kétszer talált be, és a szünetben már 5:1-re vezetett a Köln. Az idénynyitón a szokásos 4-5-1-el ált fel az együttes, hogy aztán a hét közepén Münchenben egy 4-1-4-1-es rendszerre lepje meg a Bayernt! Sikerült is a pontszerzés (1:1), és most a szétesett Schalke ellen győzelmi esélyekkel lép pályára a 1FC.

Sztereotípia, hogy a sorozatterhelést, mindig jobban bírják az erősebb, mélyebb kerettel bíró klubok. Most aztán nyolc nap alatt, már a harmadik meccs vár a gelsenkircheniekre is. A sereghajtónak igencsak balul sikerült a rajt: 3:0 Frankfurtban, majd a Leipzig büntette őket saját pályájukon (1:6). Thomas Reis, maga is a 4-5-1-et erőlteti, azaz tükörben lesz Baumgart csapatával. Nem kérdés, hogy melyik gárdában jobbak az egyéni képességek jelenleg, így a középpályán megvívott egy-egy elleni párharcok el is dönthetik a mérkőzést.

Minden tekintetben jobb passzban van most ellenfelénél a Köln. A tendenciák (bajnoki rajt) arra mutatnak, hogy nem kap majd ki a vendég alakulat. Az egyéni képességekben is vékonyabb a Schalke, és a nagy vereségek után az önbizalom/önbecsülés is a padlón lehet. Ráadásul a sorozatterhelés is a gyengébb játékosokat sújtja – ha fizikailag, mentálisan erősebb vagy és ráadásul sikeresebb is, alap, hogy gyorsabban regenerálódsz. Nem nagy szám az elcsíphető 1,30, azonban úgy érzem pont elég biztonságot ad ahhoz, hogy ezzel a tippel zárjam részemről a januári gurut.

FC Schalke 04 - 1. FC Köln: Dupla esély - Dupla esély tipp