Jók az előjelek a magyar-bolgár mérkőzés előtt a mieink szempontjából, s ezért a közvéleménnyel ellentétben egy sima hazai sikert várok az EB-selejtezők első fordulójában. Kijött a várható nézőszám (telt ház) és megvannak a meccs előtti az edzői nyilatkozatok is, s összegezve a rendelkezésre álló infókat, úgy gondolom, hogy két gólra jók leszünk Bulgária ellen.

Áttekintve a vendégek keretét, azon morfondíroztam, hogy vajon hány olyan játékosuk lehet, aki játszott már hatvanezer őrjöngő fanatikus szurkoló ellen. Parázs-pozitív hangulat lesz a Puskásban, ami sokkolhatja ellenfelünket, akikről szerb edzőjük kerek-perec elmondta: „biztos, hogy fogunk hibázni, a kérdés csak az, hogyan reagáljuk le”. Krisztajicsnak az elmondása szerint van „B” terve, ha nem alakulnának jól a dolgai, s ez a kijelentés nem árulkodik túl nagy önbizalomról. Válságát éli a bolgár foci, ahol hiába váltogatják a kapitányokat, mert korlátozott a minőségi játékosok száma a keretben. Gruev alapember a Bundesliga újonc Werderben, a fiatal 18 éves Nikola Iliev az Interben nem kap szerepet, de ott edz, a Monzában peremember a védelem közepéből Antonov, és a Serie B-ben Hristov stabil kezdő a Venezia együttesében, és…, ennyi. Nagyon halovány a valódi nemzetközi rutin tekintetében ez a keret, és ugyan próbálgatják a különféle hadrendeket, de legyünk őszinték: itt nem a taktika a fő probléma.

Nálunk adott egy stabil „németes” tengely: Orbán-Szoboszlai-Sallai. Minden csapatrészben minőségi játékosok. Jó volt látni Szoboszlai felszabadult osztogatásait Észtország ellen, s ugyan Sallait sokan bírálták (rengeteg előtt labda), a dolgok mögé kell nézni. Súlyos sérülésből jött vissza, ügynököt váltot, hogy betörjön az olasz piacra, érzi ezt a Freiburg is, ezért kevesebb lehetőséget kap. Szóval Sallai eddig is motivált volt a válogatottban, most viszont extrán az, s ebből Bulgária ellen sok hasznunk lehet, remélhetőleg legutóbb belőtte magát. Látni kell, hogy jó értelemben adott egy rutin a mieinknél, hiszen Lang, Nagy Ádám és Dibusz két EB-t is megjárt már, de közben feljött egy jó kis generáció. Szalai Attila, Kerkez és a ferencvárosi különítmény nem csak a nemzetközi kupák csoportkörében, hanem a tavaszi kieséses szakaszban is érdekelt volt klubcsapatával. Mindemellett Rossi egy jól felépített rendszerben gondolkodik és a csapat érdekeit szem előtt tartva ügyesen taktikázik. Észtország ellen volt minden: bevállalt átlövések, gyakori súlypontáthelyezések keresztlabdákkal, lyukra futtatás (Bolla érvénytelen gólja). Ami nekem viszont a legjobban tetszett, hogy láthatóan tudatosan megharcolt a csapat a pontrúgásokért, s ez fontos elem, ha akadozik a gépezet. Jól fejelnek belső védőink, és Ádám Martin is így szerzett gólt, s ne legyenek kétségeink: ha büntetőhöz jutunk, Szoboszlai odaáll és bevágja!

Bizonytalanság, és az erőforrások hiánya jellemző a bolgárokra, akik már meccs előtt a saját hibáikra készülnek lélekben. Ne legyen kétségünk küzdeni fognak, azonban ez most kevés lesz. A mérkőzés atmoszférájába könnyen beleragadhatnak a vendégek (láttunk ilyet sokszor…), és a magyar csapat felszabadult élvezetes játékkal ajándékozza meg a közönségét. Úgy gondolom, hogy a fentiek miatt két gólra minimum jók leszünk!

Magyarország - Bulgária: Magyarország által szerzett összes gól - Felett/alatt tipp