Véget ér a mai játéknappal a férfi Euroliga 2022/23-as szezonjának alapszakasza. A négyes döntőt rendező litvánok Münchenbe látogatnak, s számukra bír igazán téttel az összecsapás. Az utolsó körben kikapott a Baskonia, így a Kaunas előtt megnyílt az út, egy németországi győzelem a rájátszást jelenthetné számára.

Sajnos nem tudok elvonatkoztatni az élsportban az üzleti érdekek jelenlététől. A Zalgiris egy győzelemmel a nyolcadik helyen becsúszhat a top8-ba, és az Olimpiakos-al harcolhatna a Final Fourba kerülésért. Azt gondolom, hogy meg is „csinálják” ma a vendégsikert (1,40), s a rájátszásban sem lepődnék meg, ha egy bombameglepetés a hazai rendezésű tornára vinnék a litvánokat – bár sportszakmai szempontból jelenleg ez teljesen irreálisnak tűnik. Nem lehet elmenni a kaunasiak utolsó három Euroliga meccse mellett: győzelem a Monaco, a Valencia és a Maccabi ellen is, megjegyzem, hogy szerintem mindhárom csapat, papíron erősebb nála. Most viszont a bajorok ellen, már a litvánok a favoritok. Az utolsó hét fordulóban ötször győzött a Zalgiris, s négy alkalommal igazán underes meccsen, sorrendben, a születő pontokkal: 129, 152, 149, 169, 135. Mi ezekhez képest a mai 160,5 underes kimenetelaz , hiszen utolsó öt győztes meccsének 80%-ban megvalósult ez? Érdekes, hogy az amúgy overes Valencia hazai legyőzésekor született 169 pont, most viszont egy hasonlóan underes alakulat a Bayern az ellenfél. Az underes vendéggyőzelem mellé nézzük meg a negyedre bontott adatokat és az összmutatókat. A németek meccsátlaga 157,42, míg a litvánoké 152,97. A legoptimistább becslésem szerint is 155,5 lehet az over/under forduló, ami az irodák szerint 156,5. A negyedekre bontott átlagot 38 pontra kalibrálom, igazából csupán a Bayern utolsó 10 percének átlaga megy az érték fölé (40,7), a többi hét mutató nagyjából 38 körül forog. Az előfordulási értékek esetében csak a Zalgiris első negyedei overesek: itt is csupán a meccseik 51%-ban született 38-nál több pont. A többi hét negyedben az over előfordulási gyakorisága 50 % alatt van!

Legutóbbi egymás elleni mérkőzésük 142 pontot hozott 75:67, ami megfelelő lenne most is a Kaunas számára. A tavaly karácsonyi meccsük első negyedében 47 pont született, majd jött a brutál fék! Egyébként élőben hasonló forgatókönyv esetén akár 170 körüli könnyű undert köthetünk majd. Vissza a legutóbbi mérkőzésükhöz: az maradék három negyed 32,29,és 34 ponttal zárt. Azt gondolom, hogy mivel a litvánok underes meccseken aratják győzelmeiket, a mostani szükséges sikerük is 160 pont alatti meccsel jön majd le, amiben partner lesz a német együttes.

FC Bayern München - Žalgiris Kaunas: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp