Elkezdődött a rájátszás a férfi Euroligában, cél a kaunasi top4! Ezen a héten a két-két meccset letudnak a felek, s az alapszakasz legjobb négyese, hazai pályán abszolválhatja a játéknapokat. Mindenki tudja, hogy a play-off egy másik műfaj, és bizonyította ezt a keddi eseménysor is. Most a felépített adatbázisom alapján úgy látom, hogy teljesen jól lőtték be az over/under határokat a bukmékerek, azonban piaci rést lehet találni a kínálaton.

Egyetlen hosszabbításos meccset sem játszott a 34 forduló alatt az Olympiakos, azt hiszem már ez is nagy szó. A meccsenkénti 159,94-es pontátlag nem teszi kimondottan overessé a görögöket. Az előfordulási gyakoriságban is csak a negyedik negyedben születnek mérkőzésein 40 pont feletti értékben kosár 61,7%-ban. A Fener viszont levéve a ráadásos találkozóik pontjait 165, öt átlagol, így a bukik által feldobott 162,5-es forduló (1,91 az over és az under is) teljesen rendben van, a rendelkezésre álló adatok alapján magam is ide számoltam. Azonban 1,50 feletti szorzóértéken az öt pontos előny (157,5), még így is jónak tűnik, és vállalható kezdő sípszó előtt.

Nem elég, hogy nagyban megy majd a játék (a tét extra motivációt ad), de még a szokásos görög-török ellentét is tovább fokozza a hangulatot. Így joggal várhatjuk el, hogy a csapatok rendesen odaütögetnek majd egymásnak (lsd. a tegnapi real-partizán), és a büntetőzésben erősek a felek, azaz a negyedek utolsó percei, simán túlszárnyalhatják majd az átlagos 4 pontot. A Fener a top 8 mezőnyében kimondottan overesnek számít, és nem a mérkőzésein születő pontok miatt, hanem leginkább az előfordulási gyakoriságok okán. Az első, a második és a negyedik negyedben is 52,9%-ban legalább 41 pont születik akkor, ha a Fenerbahce a pályán van. Ha ezt az értéket összevetjük a hazaiakéval, akkor simán adja az első félidőre a 80 pontot a matek, míg az utolsó negyedre a 41-et. Bízhatunk a harmadik játékrészben is, mert ott egységesen 39 pont a felek átlaga, s nekünk elég lenne a 37 is, ha mindegyik negyed a „szokásos” átlagot hozza.

Érdemes megnézni a legutóbbi egymás elleni meccseiket, mielőtt a lehetséges forgatókönyvön töprengünk. Isztambulban, januárban 166, míg Pireuszban 161 pontot termeltek a felek. Azt gondolom, hogy itt a rájátszásban a vendégcsapatok rögtön el akarják rabolni a pályaelőnyt (ez tegnap sikerült is), ezért egy pióca módra török együttest várok. A sok csapatfault végig az over kezére játszhat, és azt gondolom, hogy nem lesz ez olyan sima a görögöknek, mint az alapszakasz két meccse (húszpontos sikerek). Parázs hangulatú csatán, over várható Görögországban, melyet leginkább az előfordulási gyakoriság számai támasztanak alá. Nem állítom, hogy sima lesz, de a 157,5-es határ még az „épp vállalható” kategória!

Olympiacos Piraeus - Fenerbahçe Beko: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp