Folytatódik Hertha menekülő története a Bundesligában, ezúttal Kölnben. Dárdai néhány hét alatt visszahozta a szokásos stílusát, s próbál minden pszichés terhet levenni játékosairól. A kecsketartók a tavalyi szezon bravúros szereplése után idén a tipikus „középcsapat” attitűdjét mutatják, s szerintem ellenük egy pontra jók lesznek a fővárosiak.

Talán nem is a közelgő meccs, hanem Steffen Baumgart szerződéshosszabbítása volt a legfontosabb esemény Kölnben. A Konferencia Liga szereplés okozta terhelés, és a mélységében nem elég minőségi keret számára, idén csak kilenc győzelemre volt elég eddig. Nem is a hiányzók jelentik számukra a nagy veszteséget, hanem a kiegyensúlyozottság elveszítése. Ez a csapat tényleg képes néhány nap alatt megfordulni a tengelye körül. Gondolhatunk itt a szezon eleji Vidi elleni párosmeccsre, vagy akár a szárnyaló Leverkusen múlt heti legyőzésére, vagy a Dortmund elleni 6:1-es pofonra alig egy hónapja. Hullámzik a teljesítmény, és ezért csak 11. most az 1FC Köln. Érdekes, hogy maga Baumgart is azt fejtegette a sajtótájékoztatóján, hogy méreteit, közönségszámát, tradícióját tekintve sok szempontból nem elég professzionális néhány szegmensét tekintve a klub. Csak érintette a Hertha elleni meccset, de két dolog betalált számomra mondanivalójából:

1. Ezt a mérkőzést, simán és magabiztosan kell megnyernünk, de ellenfelük biztosan mélyen védekezik majd.

2. Tragédia lenne, ha a Hertha kiesne.

Sokkal céltudatosabb, koncentráltabb képet mutat a vendég együttes. A motiváció is szemlátomást erősödött az elmúlt hetekben, s Dárdai ponttal, pontokkal kalkulál ezen a mérkőzésen is. Szakmai szempontból úgy tűnik rendezte a sorokat a Hertha, ami mit is jelent Pali filozófiájában. A standard 4-5-1-es rendszerben leosztja személyre szabottan a feladatokat. Pontosan meghatározza a helyezkedési területeket, és a párharcok felvállalására, egymás kisegítésére épít. Pszichológia területén nagyon erős Dárdai, miközben fő oktatási elve, a „te üss elsőnek és nagyot” – ami annyit tesz, hogy az első pillanatoktól tilos elveszíteni az 1:1 elleni párharcokat, akár szabálytalanságok árán is meg kell akadályozni, hogy elvigyék melletted a labdát, kicselezzenek stb. -, rendkívül reális. Képes a kommunikációjában levenni a terhet játékosairól, azzal, hogy pusztán az tényeket ismételi el: hány pontra van még szükségünk, de azok megszerzése a mi kezünkben van; a berlini közönség legutóbb 2:1-nél az utolsó öt percben felállva egymás kezét fogva szorított értünk és éreztük ennek az erejét, jó mentális és fizikális állapotban vagyunk, mindenki tudja a feladatát és meg is csinálja.

A fentieket összegezve úgy látom, hogy erősebb a fókusz a mérkőzésre vendégoldalon. Miközben Baumgart a hosszú távú jövőt tervezi, és számára ez a találkozó egy lépcsőfok, addig a berlinieknek ez „A meccs”, azaz sokkal inkább a jelen kihívásaira koncentrálnak. A Köln nem topcsapat, felvéve a kesztyűt igenis meglephető, s jellemző adat, hogy három hónapja nem nyert otthon mérkőzést az együttes. Jó lesz legalább az ikszre a Hertha is ellenük.

1. FC Köln - Hertha BSC: Dupla esély - Dupla esély tipp