Finisben az Unibet által a magyar szerencsejáték szabályozás miatt az Európai Unió Bíróságán indított eljárás, miközben januárban a Sportingbet is hadba szállt.

Az Unibet International ezelőtt azért fordult az Európai Unió Bíróságához, mert úgy vélte a magyar szerencsejáték szervezés és a koncessziós jogok kiadása nem egyezik az EU alapelveivel. Mint emlékezetes: az online szerencsejáték-piaccal kapcsolatban korábban a kormányzat azt hangoztatta, hogy ha a nemzetközi szervezők hajlandóak a magyar játékosok utáni forgalmuk után az adókat megfizetni, akkor koncessziós jogot szerezhetnek, és legálissá válhat a működésük Magyarországon. Az együttműködést lehetővé tévő koncessziós pályázatokat azonban sohasem írták ki, az Unibet pedig pont ezt sérelmezte a beadványában – írja a nepszava.hu

Az Unibet szerint Magyarország passzivitása sérti az uniós alapjogokat, a szolgáltatások szabad áramlását és a letelepedés szabadságát. Meglátásuk szerint a magyar kormány azzal, hogy a megígért tendereztetési eljárásokat nem indította el, megakadályozta, hogy a más uniós tagállamokban letelepedett szerencsejáték-szervezők szabályos keretek között működhessenek Magyarországon.

Lehóczki Balázs, az Európai Unió Bíróságának sajtóreferense a Népszavának elmondta, az Unibet-ügyben Maciej Szupner főtanácsnok eredetileg március elején tervezte kihirdetni az indítványát, amit aztán április elejére halasztott. Az ítéletet megelőző jogi szakvélemény nem köti az EU Bíróságát, tehát a szervezet hozhat az indítványtól eltérő tartalmú döntést, ám az általában egyezni szokott a véleményező álláspontjával.

Januárban a Sportingbet leányvállalata, a Sporting Odds is eljárást indított az Európai Unió Bíróságán a magyar szerencsejáték szabályozás miatt. A beadvány a magyar szerencsejáték-piac szabályozásának szinte minden eleme ellen, így az élő kaszinók, az online kaszinók és a lóversenyfogadás terén is kifogást emel.

A Sporting Odds azt teszi szóvá, hogy a magyar kormány a piac átszervezése kapcsán számos alkalommal arra hivatkozott: „koherens módon követni kívánja azt a célt, hogy csökkentse a szerencsejáték függőséget az országban”. A Sporting Odds szerint ezt az indoklást a kaszinókoncessziók kiosztásával összefüggésben is érvényre kellett volna juttatni. A kaszinók forgalma azonban növekszik, hirdetéseik gyarapodtak. Mindez arra utal, hogy a szerencsejáték függőség csökkentése egyáltalán nem teljesül – mutatnak rá.

A Sporting Odds ezen felül támadja azt az elvet is, ahogyan az élő és online kaszinók koncesszióit kiosztották. Szerintük az eljárás módja nem felel meg az EU szabad letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó alapelvének.

A Sportingbet leányvállalata megkérdőjelezi azt is, hogy a magyar lóversenyfogadás megfelel az EU-s elveknek, és itt is a szerencsejátékok elterjedésének tényleges korlátozására irányuló elméleti kormányzati törekvés hiányára hivatkoznak.

Forrás: Fortunaweb