A VVCS (a holland hivatásos labdarúgók szakszervezete) felmérést végzett 217 hollandiai focista szerencsejátékkal kapcsolatos magatartásáról. Az Eredivisie-ben aktív labdarúgók többsége azt állítja, hogy alkalmanként igenis fogadnak foci mérkőzésekre.

Az első osztályban ez az arány 40%, tehát valamivel alacsonyabb és azoknak a játékosoknak a 10%-a akik focira szoktak fogadni, ezt heti rendszerességgel teszi. A játék kimenetelére való fogadás messze a legnépszerűbb köreikben.

Figyelemre méltó, hogy a fogadást kedvelő labdarúgók 11%-a elismerte, hogy "saját ligájukban” tettek fogadásokat, ami a jelenlegi szabályozás szerint nem megengedett, valamint 13% nem a saját számláján keresztül vitte ezt véghez. A labdarúgásra való fogadás mellett a kaszinók látogatása is viszonylag népszerű a focisták körében.

A focisták azt mondják, hogy nem igazán befolyásolják őket a szerencsejáték reklámok, éppen ellenkezőleg, elmondásuk szerint a szerencsejátékkal elsősorban a barátokon és a családon keresztül kerültek kapcsolatba és nem a reklámok inspirálták őket.

A felmérésben résztvevő játékosok átlagos tétje kevesebb mint 100 euró havonta, viszont két profi focista is jelezte, hogy potenciálisan problémásnak ítéli meg saját szerencsejátékkal kapcsolatos magatartását.

A VVCS felmérésének eredményei jelentősen árnyalják azt a képet, miszerint a hollandiai profi játékosok túlnyomó többsége sokat fogadna. A labdarúgók ugyanis azt jelezték, hogy csak szórványosan kötnek fogadásokat, és akkor is csak viszonylag szerény összegekre.

A VVCS számára azonban egyértelmű, hogy a közelgő tájékoztató kampánya semmiképpen nem felesleges luxus. Nyilvánvalóan nem minden játékos számára egyértelmű, hogy mely mérkőzésekre fogadhat, és melyekre nem. Ezzel az oktatási kampánnyal egyidejűleg a VVCS elindítja a Red Button alkalmazást is és bevezeti saját segélyvonalát a problémás viselkedésű, szerencsejátékban aktív sportolók számára.