Történetünk Hollandiába kalauzol, az ottani tartalék ligába, ahol úgy tűnik az elmúlt években több meccs kimenetele is bundagyanús. Mindezt egy önmagát bundázónak kikiáltó fiatal vallomásából tudhattuk meg, aki a "Gefixt" elnevezésű podcast műsorban vallott tetteiről.

A podcastet a NOS online holland újság üzemelteti, ők keresték fel a 20-as évei elején járó, Hágában élő, “vállalkozó szellemű” fiatalt. Állítása szerint sikeresen manipulált több meccset is a holland tartalék ligában, így egyebek közt a Jong Roda JC - Jong RKC mérkőzést is (2019, november 5), ami 2-1-es eredménnyel zárult. Állítása szerint nem kevesebb mint öt Jong RKC játékost sikerült “megvásárolnia", ők fejenként 1500 eurót kaptak azért, hogy elveszítsék az illető mérkőzést. Jó barát egy Jong Roda játékossal, így általa egyszerű volt megkörnyékezni az ellenfél pár focistáját, 20-30 ezer eurós profitot termelve ezáltal, amit barátjával természetesen elosztottak.

A NOS kérésére egy fogadási adatokkal foglalkozó cég elemezte a szóban forgó mérkőzés fogadási mintáit. A cég kijelentette, hogy teljes mértékben gyanús az illető sportesemény. Az elemzés szerint a Singbetnél (az egyik legnagyobb ázsiai szerencsejáték-szolgáltató) sok fogadás szerepel a Jong Roda győzelmére az első félidőben, anélkül, hogy a játék maga bármilyen okot adott volna erre.

“Normális körülmények között teljesen természetellenes, hogy egy csapat nyerési esélye 16%-os növekedést érjen el 45 perc alatt, gólok vagy piros lapok nélkül. A Jong Roda hirtelen egyértelmű favorit lett a mérkőzés megnyerésére. Ez nagyon gyanús.” - állítja az elemző cég. A második félidőben az RKC átvette a vezetést de még ez sem befolyásolta a piacot. Tizenöt perccel ezután a Jong Roda két gólt szerzett.

Gijs de Jong, a KNVB főtitkára nagyon súlyosnak nevezi az esetet és szeretné ha kivizsgálásra kerülne sor, de maga a szakszervezet nem rendelkezik a szükséges erőforrásokkal ehhez, így szeretné bevonni a hatóságok segítségét.

Véleménye szerint  fiatal játékosokról van szó, akik nem rendelkeznek magas fizetéssel és könnyen megkörnyékezhetőek, hiszen van aki csupán 600 eurót keres havonta. Habár nincs sok rajongó a lelátókon, ezek a mérkőzések igen népszerűek a sportfogadók körében. A Sportradar fogadási adatszolgáltató szerint játékonként átlagosan 4,5 millió eurónyi összeg folyik be, javarészt Ázsiából. A meccseken alig van közönség és kevés a felügyelet, könnyű dolga van annak, aki bundázásban jártas.

A bundázó szerint nem nehéz kapcsolatba lépni a fiatal focistákkal. A játékosok mind ismerik egymást. Szerinte ha már ismersz egyet és elmentek focizni vagy falni valamit, mindannyiukat megismerheted. Ez egy kicsi, szűk világ. Azt mondja a Jong Roda-Jong RKC mérkőzésen nyert összeget belga és német fogadóirodáknál használta fel, leginkább a Betcentert kedveli, mert 1000 eurós tétet is tehet, személyazonosság bizonyítása nélkül. A Betcenter nem volt hajlandó a NOS kérdéseire válaszolni, amikor a náluk tett fogadásokról érdeklődtek.

A NOS kapcsolatba lépett öt focistával is a 2019-es Jong RKC csapatából de mindenki tagadta, hogy akarattal vesztették volna el a mérkőzést. Egyikük viszont azt mondja hallotta amint csapattársai arról beszélnek, hogy maguk ellen kellene fogadni. A bundázó velük ellentétben azt állítja, hogy több mérkőzést is bundáztak abban a szezonban. Egy másik ilyen meccs a Jong Eindhoven - Jong Fortuna (5-4) volt, 2019 december 2-án. A podcastban beszámol arról, hogy egy Fortuna játékost látogattak meg egy tettes társával, és a minimális gólok számában állapodtak meg az illető meccsen.

Az elemző cég adatai szerint itt is figyelemre méltó mennyiségű fogadás született és észrevehető, hogy sokan fogadtak a gólok száma piacon is. A Fortuna játékosai tagadják, hogy szóba álltak volna a bundázóval.

Forrás: NOS