A kerékpáros mezőnyből többen is pozitív mintát produkáltak, versenyek maradhatnak el a tavasz folyamán!

Úgy tűnik, hogy komoly problémákat okozhat a koronavírus a kerékpársportban is. A versenyzők között is felütötte fejét a vírus. Az UAE Tour mezőnyéből tizenkét embernél mutatták ki a fertőzöttséget, köztük Fernando Gaviria is érintett lehet. A többszörös Giro d'Italia és Tour de France szakaszgyőztes kolumbiai sprinter mellett még két orosz és két olasz versenyző is koronavírust állapítottak meg. Több versenyző is az Egyesült Arab Emirségekben ragadt, köztük Arnaud Démare is, aki továbbra is karanténban van, ahogyan a csapataik is (UAE, Cofidis, FDJ és Gazprom).

A Mitchelton-Scott csapatánál a vírus hatására bejelentették, hogy március 22-ig egyetlen versenyen sem vesznek részt. Kihagyják a Milano - Sanremót, ahogyan a Paris - Nice és a Tirreno - Adriatico többnaposokat is. A mezőnyből egyre több csapat hezitál, a sportolók a karaténok miatt nem tudnak edzeni, ez pedig nehezíti a felkészülést is. A versenyzőkön kívül hatással lehet ez a versenyekre is, hiszen egyre erősebbek azok a hangok, miszerint nem tartják meg a márciusi olasz World Tour versenyeket. 

A Milano - Sanremo és a Tirreno - Adriatico megrendezése bizonytalanná vált, ahogyan a szombati Strade Bianche rajtja is. Utóbbi versenyen biztosan nem vesz részt a Jumbo-Visma, akik jelezték, hogy ilyen körülmények között nem kívánnak részt venni. A holland csapatnál valószínűsíthető, ha a vírus kapcsán nem történik gyökeres változás, akkor kihagyják a többi olasz World Tour versenyt is. Mindeközben 14 csapatorvos túl nagy kockázatnak minősítette a járványt, ezért arra kérik a szervezőket, hogy töröljék a márciusi versenyeket. 

Frissítés: Az Ineos nem vesz részt a Katalán többnaposig (március 23.) semmilyen versenyen, ez által biztosan kihagyják az olasz World Tour versenyeket (Milano - Sanremo, Strade Bianche, Tirreno - Adriatico), illetve a Párizs - Nizzát is. Mindeközben az olasz kormány bejelentette, hogy minden sportesemény zártkapus lesz áprilisig. Ez azt jelenti, hogy kerékpárversenyt nem lehet tartani az országban, valószínűleg az összes olaszországi versenyt elhalasztják vagy törlik. Egyes információk szerint ősszesl vagy a Giro d'Italiát követően rendeznék meg őket. 

Frissítés 2.0: Elmarad a Strade Bianche, pótlása egyelőre bizonytalan. Az Astana visszalép az olaszországi World Tour versenyektől, illetve a Párizs - Nizzán sem indulnak. Az EF-nél is bizonytalanok, valószínűleg ők sem indulnak az olaszországi World Tour versenyeken, ha megtartják őket. 

Frissítés 3.0: Eddig öt csapat mondta vissza a Párizs - Nizzán való részvételt (Astana, UAE, Ineos, CCC és Mitchelton-Scott), míg a Tirreno - Adriaticón 10 csapat nem indul (említett ötön kívül Jumbo-Visma, Sunweb, AG2R, FDJ és az EF). Ennyire kevés csapattal felesleges lenne megszervezni ezeket a World Tour versenyeket, de ez egyelőre csak találgatás, következő napokban döntenek a többi World Tour verseny sorsáról. 

Frissítés 4.0: Elmarad a Tirreno - Adriatico és a Milano - Sanremo. A szervező RCS Sport szeretne új dátumot a versenyeknek az év későbbi szakaszában. Mindeközben a Jumbo-Visma és a Movistar is visszamondta a Párizs - Nizzán való indulást. Egyre kevesebb a World Tour csapat a francia többnaposon, erősen kérdéses, hogy két nap múlva elrajtolhat-e a mezőny. Valószínű, hogy ilyen mezőnnyel azt sem rendezik meg. A jelenlegi mezőny egy erősebb kontinentális többnaposnak felel meg.