A Brand Finance Football Annual legújabb jelentése szerint, a világjárvány hatására a top 50 legértékesebb fociklub megközelítőleg 751 millió eurós kárt szenvedett márkaérték terén.

Az elmúlt hat évben ez az első alkalom, hogy a legnagyobb klubok brand értéke csökken, s mindez a pandémia eredményeként. Az elemzésből kiderül, hogy ennek oka olyan bevételek kiesésében keresendő mint a műsorszórás, valamint a reklámbevételek korlátozása.

https://brandirectory.com/rankings/football/

Továbbra is a Real Madrid a világ legértékesebb futballmárkája, 1.42 milliárd eurót ér, azonban ezt a klubot sem kerülte el az egészségügyi krízis, ugyanis értéke 14 %-kal csökkent a tavalyi számokhoz képest, így alig 6 millió euróval haladva meg a rivális FC Barcelona értékét.

A Manchester United a Brand Finances becslései alapján 143 millió fontot zuhant, az értékvesztésnek köszönhetően az angol élvonalbeli klub a harmadik helyre esett vissza..

Összességében a listát az angol klubok uralják: 6 csapat szerepel a top 10-ben. Mi több, a brit klubok közül 19 kapott helyet a top 50-es listán, és a Leicester City-nél látható a legnagyobb javulás, az előző évhez képest 40%-kos növekedést mutatva.

Ahogyan a Premier Leagueben, úgy ezen a listán is megelőzte a Liverpool FC a Manchester City-t. Egy 6%-kos növekedési rátával került a negyedik helyre, ami 1.26 milliárd eurós értéket jelent. Ehhez képest a Man City 118 millió font veszteséggel számolhat, ami nem kevesebb, mint egy 10.4 %-kos visszaesés.

További brit élvonalbeli klubok, amelyek helyet kaptak a top10-ben: Chelsea (949 millió euró), Tottenham (783 millió euró) és Arsenal (719 millió euró) nyolc, kilenc és tizedik helyen szerepelnek.

Richard Haigh, a Brand Finance ügyvezető igazgatója, így nyilatkozott az éves jelentésről: "A második világháború óta nem fenyegette ekkora egzisztenciális válság a labdarúgást. A bevételek kiesése, valamint a tömeges gyülekezések korlátozása hatalmas kérdőjeleket vetnek fel az ipar jövőjével és a klubok pénzügyi helyzetével kapcsolatban.
A koronavírus okozta válság teljes rombolására még nem derült fény, és az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos klubok csődbe mennek és tulajdonos cserék következnek.

Nektek mi a véleményetek? Milyen hatással lesz a jelenleg is tomboló járvány a focira vonatkozóan?

Forrás: sbcnews