Egy német szurkolói szövetség, az Unsere Kurve (A mi kurváink?) kéréseket intézett mind az ország klubjaihoz, mind a Bundesrathoz (szövetségi tanács) a sportfogadások szponzorálásával és az ehhez köthető tv reklámokkal kapcsolatosan.

Ezek szerint nem csak britek talpalnak a sportfogadás médiajelenlétét elnehezítő intézkedéseikkel,sokkal liberálisabb és jogállamibb barátaik, a németek is folytatják a boszorkányüldözést.

A szervezet keddi közleményéből kiderül, hogy a sportfogadások „megnövekedett médiajelenlétét” azonosították Németországban, különösen a szerencsejátékokról szóló negyedik államközi szerződés (GlüNeuRStv) elfogadását követően.

„A reklámok típusa és elhelyezése miatt a szurkolók és a nézők úgy fognak tekinteni a helyzetre, mintha a sportfogadás a foci és a szurkolói kultúra természetes része lenne” – olvasható a közleményben.

„Az olyan hirdetőpartnerek, mint a sportolók, klubok vagy sportműsorok, komoly imázst kölcsönöznek a sportfogadásnak platformjaikon keresztül, és azt az üzenetet közvetítik, hogy ez egy ártalmatlan tevékenység.”

„ A futballrajongók körében elterjedt egyfajta problémás fogadási viselkedés. És éppen ezt hirdetik a sportfogadási szolgáltatók, mert óriási profitjaikat főleg a gyakorta visszatérő szerencsejátékosok által termelik meg.”

​A csoport politikai követelései között szerepel a sportfogadások reklámozásának tilalma a stadionokban, a sporttal kapcsolatos médiában és az ágazat egyéb területein, valamint a sportolókkal, tisztségviselőkkel vagy más közéleti személyiségekkel való együttműködés tilalma.

Ezenkívül az Unsere Kurve a megelőzési intézkedések és a kapcsolattartási pontok „masszív kiterjesztését” szorgalmazta a szerencsejáték-függőség területén, és egy új üzenet elfogadását – „A nyereség nem nő jelentősen a kiforrott szakértői tudás révén.” 

A követelések külön listája kifejezetten a sportklubokat és egyesületeket célozta meg, beleértve a sportfogadási kockázatokkal kapcsolatos következetes figyelemfelkeltő kezdeményezéseket, valamint a szervezetek közös állásfoglalását a sportfogadási partnerségekből való önkéntes kilépésről 2022. július 1-ig.

Hasonlóképpen, a csoport azt is kérte, hogy már ettől a hónaptól kezdve vezessék be a sportfogadásban való aktív sportolók részvételi tilalmát – minimum követelményként a professzionális labdarúgásban –, miközben a szolgáltatókkal kötött szerződésekből származó bevétel 50%-át az állam javára fordítanák, kezelési és megelőzési programok formájában.

„Felszólítjuk a politikusokat, hogy haladéktalanul szabályozzák szigorúbban a sportfogadások hirdetését közterületeken, és fektessenek nagyobb energiát az intenzív oktatásba és megelőzésbe” – szögezte le Unsere Kurve.

„Követeljük, hogy a labdarúgó szövetségek és klubok tartózkodjanak a sportfogadási szolgáltatókkal való együttműködésektől és szponzori szerződések megkötésétől. Meglévő szerződések esetén megköveteljük a sportfogadási reklámok láthatóságának korlátozását, valamint a nevelő és prevenciós munkában való anyagi részvételt.”

Az Unsere Kurve közleménye szerint szövetségüket a Mainz, Eintracht Berlin, VFL Bochum, Armenia Bielefeld, Union Berlin és az FC Cologne szurkolói alkotják.

A szurkolói szövetség álláspontja ellentmond a Bundesliga klubvezetésének , miszerint a GlüNeuRStv rendszer által elfogadott fogadási módosítások korlátozzák a klubok kereskedelmi lehetőségeit.

2020-ban, amikor a Bundestag véglegesítette a GlüNeuRStv szövetségi keretét, Jörg Wacker, a Bayern München korábbi igazgatósági tagja kritizálta a szerződést, és azt követelte, hogy a törvényhozók azonnal fogalmazzák újra azt, mivel alkalmatlannak ítélték Németország több milliárd eurós sportpiacának kiszolgálására.

Tavaly novemberben a DSWV (Németország Sportfogadási Szövetsége) kijelentette, hogy határozottan megtámad minden olyan felhívást, amelyet a GlüNeuRStv indítványoz a sportfogadások reklámozásának betiltására.

A német online kaszinókereskedelmi szervezet, a DOCV, a DSWV segítségével tavaly nyáron panaszt indított, amelyben megtámadta a szabályozási keret adórendszerét, mert úgy véli diszkriminatív a tény, hogy a Bundesrat által támogatott szárazföldi kaszinók számára kedvezőbbek a feltételek.

A DSWV figyelmeztette a Bundesratot, hogy kénytelen fellépni a jelenlegi helyzet ellen, mivel a törvényhozók nem tartották be azt az ígéretüket, hogy a szerződés beiktatását követően újra felülvizsgálják azt, ami arra kényszerítette a német online szerencsejáték szolgáltatókat és az érdekelt feleket, hogy elfogadják a működésképtelen kereteket.