Gerard Joseph Platero Rodriguez nem a teniszben nyújtott teljesítménye miatt került rivaldafénybe. 

Ő az első játékos akit hivatalosan is megvádoltak courtsidinggal, ami nem mást jelent, mint az információk helyszínről való közlése társaknak, akik ezzel kihasználják pl. a tv-s közvetítéseknél fellépő csúszásokat, ezzel előnybe kerülve a fogadóirodákkal szemben.

A TIU (Tennis Integrity Unit) vizsgálatai során kiderült, hogy Rodriguez courtsiding tevékenységet folytatott 2019 júniusában, egy ITF M15 versenyen (Pittsburgh, Egyesült Államok). Azt is megállapították, hogy 2019 júniusa során 75 online tenisz fogadást tett, megszegve ezáltal az erre vonatkozó tiltást is.

Hogyan működik a courtsiding?

A tenisz korrupcióellenes programjának (TACP) feltételei szerint a teniszezőknek és edzőiknek tilos bármilyen típusú tenisz fogadással és fogadási szolgáltatással foglalkozni. Ez magába foglal közvetlen vagy közvetett fogadásokat tenisz mérkőzések eredményére vagy bármely más elemére.

A történethez hozzátartozik az is, hogy a vizsgálat és az azt követő fegyelmi eljárás során a játékos nem tanúsított együttműködést. A négy év tiltásból felfüggesztenek 6 hónapot azzal a feltétellel, ha nem követ el további kihágást.

A témával külön foglalkozunk fórumunkon, a Courtsiding, avagy hogyan verjük át a fogadóirodát témában, ahol megoszthatjátok véleményeiteket ti is.